"Българските читалища днес"

12.07.07

отпечатай новината
Процесът на цялостно преосмисляне и предефиниране на целите и приоритетните направления в развитието на културните дейности на национално и регионално ниво се превръща в съществена част от устойчивото местно развитие. Регистрира се определен стабилитет в дейността на основния културен, образователен и информационен институт – народното читалище. Преоткрива се неговото значение за гражданското участие и местната общност.

 

Следвайки стратегическите цели на Министерството на културата по отношение развитието и подпомагането дейността на народните читалища, дирекция „РКД” е разработила и кратък анализ за дейността на народните читалища, под името „Българските читалища днес”.

 

Обект на анализ е същността, мястото и ролята на българското читалище в съвременния живот, неговите позиции и място като основна културна институция в страната. Отделено е и място на същността и ролята на регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”. Отчитайки нуждата от по-подробни методически указания, в отделни параграфи са представени: нормативна база, необходима документация, следваща да се съхранява във всяко едно читалище, както и насоки за съвременни форми на работа в читалищата.

 

Анализът е отворен и предстои неговото допълване и разширяване.

 


Анализът можете да изтеглите от тук