Семинар посветен на градския фолклор

10.10.07

отпечатай новината
2007-10-10

На 19 и 21 октомври т.г. Карлово ще бъде домакин на национален практико-теоретичен семинар/обучение, на тема “Градският песенен фолклор – традиция и приемственост”. Семинарът е съпътстваща проява на Международен музикален фестивал ”Море и спомени” – Варна и се организира от  Институт по изкуствознание при БАН,  Народно читалище “Васил Левски” – Варна и Народно читалище “Васил Левски”- Карлово.
Идеята за провеждането на семинара е продиктувана от натрупания опит на създателите и организаторите на фестивала “Море и спомени” при многобройните им професионални срещи с изпълнители на градски песни от цялата страна.
Целта на тази инициатива е да бъдат подпомогнати художествените ръководители и изпълнители, свързали творческото си амплоа с тази песен; със запазване на традицията, но и с професионален и нов съвременен поглед към жанра “Градска песен”, да се създаде високо-художествен продукт, желан и обичан от всички възрастови групи.

Националният семинар е с конкретна практическа насоченост, свързана с различните аспекти на реализацията на градската песен – работа над музикалния и словесен текст на произведението; практически занятия за ансамбловост, интонация, динамика,звукоизвличане,певческо дишане, сценично поведение, микрофонна техника и др.
По време на семинара ще бъдат експериментирани и дискутирани насоките към съвременният аранжимент и интерпретация на градския шлагер, така, че той да бъде съзвучен с новите тенденции в попмузиката, за да намери своето достойно място и сред младите хора.
Занятията на семинара ще се водят от изтъкнати специалисти, работещи в жанра
“Градска песен”- музиканти, педагози, композитори, които ще работят със съставите и индивидуалните изпълнители и ще окажат ценни насоки за бъдещата им творческа дейност.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ПРАКТИЧЕСКИЯ СЕМИНАР
Съставите подготвят 2 песни-различни по характер.Те могат да се представят и в по-суров вид.Художествените ръководители да изпратят нотния и словесен текст на песните най-късно до 17.10.2007 г. на адрес:
9010 гр. Варна,
ул. “Лоза “ № 3
Народно читалище “Васил Левски”
(за практическия семинар)
Художествените ръководители да носят тетрадка, нотни листи, молив и гума.
За концерта на участниците е необходимо да бъдат подготвени до 2 песни, които ще бъдат заявени на организаторите при пристигането в Карлово.
Изпълнителите за концерта да бъдат със сценичните си костюми.
Участниците в семинара ще бъдат настанени в ***хотел “Щерев”, находящ се на централния площад в Карлово – срещу НЧ”Васил Левски”, където ще се провеждат занятията.
Участниците заплащат такса за участие в семинара, в която са включени нощувките, обедите, вечерите и такса обучение. Пътните разходи също са за сметка на участниците.
Подаване на броя на участниците и справки на тел.:052/ 303 091; GSM 0888349800