Проект “Искри от българското”

03.07.07

отпечатай новината
Ловчанско читалище “Наука”, Сдружение “Екомисия 21 век”, в партньорство с Община Ловеч и читалищата в селата Баховица, Славяни и Пресяка  започват работа по проект “Искри от българското” по Програма “Живо Наследство” 2007 на Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Еврофутбол. Целта на проекта е да популяризира и представи  нематериалното фолклорно наследство с активното участие на местните жители и младото поколение.

 

По време на проекта доброволците от Центъра за работа с доброволци към сдружение “Екомисия 21 век” ще посетят селата Баховица, Пресяка и Славяни, където има действащи фолклорни формации за автентичен фолклор. От по-възрастните хора те ще събират информация за елементите на народното творчество – песни, народни обичаи, седянки, предмети от традиционния бит на българина по това време, елементи от характерния в миналото костюм (мъжки и женски), ръкоделията на седенкарките, инструментариума за ръкоделия, характерни за селата в миналото. Младите хора ще изучават и традиционни техники на везане и плетене и ще изработят предмети, които ще бъдат експонирани в изложба. Тя ще съдържа още предварително събрани от населението предмети на бита, елементи на народни костюми, ръкоделия, старинни снимки, парични знаци и други от местното население. Ще бъде пресъздадена и народна “Селска седянка”от Ловешко, характерна за региона в миналото, която ще бъде представена на националния фестивал-изложение в гр. София, който ще се състои в началото на септември 2007г.

 

Участниците в реализирането на проекта се обръщат към младите хора и гражданите на Ловеч, които искат да се запознаят и участват в проучване и пресъздаване на фолклорното наследство на нашите прародители да ни се обадят на тел. 068 603 834 или на e-mail: ecomission21@mail.orbitel.bg,

 


2007-07-03