Диалог за детската култура

27.10.08

отпечатай новината
202px-burgas_oblast_map_xs.jpg

На 30 .10.2008г. Община Бургас, Читалище “Любен Каравелов”, Читалище “Просвета” и РЕКИЦ “Читалища”-гр.Бургас организират в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември Диалог на проф. Росица Йорданова с арт-педагози и родители за детската култура  НОВАТА РЕТОРИКА НА ИЗКУСТВОТО.

 

Новата реторика на изкуството изисква жив диалог, среща с хора, обединени заради изкуството и образованието по изкуствата, поделяне на ценности послания, на творчески резултати.

 

Бургас е избран за място на провеждане на този диалог, тъй като е град с дългогодишни традиции в работата с деца в областта на изящните и приложни изкуства и литература. Школите по керамика на Кольо Арабаджиев, мозайка на Райна Рачева, батик на Златка Бобева, изобразителното изкуство  за най-малките на Кольо Спасов, литературното студио “Митични птици” на Роза Боянова са само част от прочулите се в страната и света ателиета за обучение по изкуства.

 

По време на срещата ще се състои и премиерата на документалния филм за деца-творци на Бургас “Жив, не жив–винаги щастлив”, дело на авторски екип студенти от ВСУ ”Черноризец Храбър” с ръководител проф. Росица Йорданова - културолог. През месец юли те бяха участници в пленер по изкуствата на Школата по приложни изкуства към читалище “Просвета” (кв.”Долно Езерово”) с арт-педагог Величка Божилова и литературното студио “Митични птици” на Роза Боянова към читалище “Любен Каравелов” в Бургас.

 

За участие в диалога са поканени арт-ръководители от школи към читалища и училища от областта, родители и деца –творци, които да вземат активно участие по поставените въпроси.

 

Целта на срещата е да се дадат нови насоки в работата на арт-школите за деца , за  да се съхрани за бъдещите поколения, сътвореното от децата на Бургас.

 

Срещата ще се проведе от 18 ч. в малка зала на Областна управа –гр.Бургас.