95 години читалище "Обединение" в Кърджали

10.10.08

отпечатай новината
hpim4090_xs.jpg
Три концерта бяха кулминацията на тържествата по повод 95 години от създаването на НЧ „Обединение” в Кърджали.
Честванията започнаха на 30 септември и продължиха до 5 октомври. В тях бяха включени още литературен салон, в който бяха представени книгите на Иванко Маринов и Елица Мавродинова, творчеството на Дамян Дамянов и на Гергана Илиева. Състояха се и кръгла маса, изнесено бе и театрално представление.

На 4 октомври сутринта 280 самодейци се надпяваха и надиграваха в Градската градина, във фолклорен концерт, организиран от читалището съвместно с Областния управител на Кърджали под надслов „Източнородопският фолклор – минало, настояще, бъдеще”. На сцената пред паметника на Освободителите в продължение на 3 часа се изявяваха певци и танцьори от 20  читалищни състави от  седемте кърджалийски общини. Междувременно по бул. „България” вървеше кукерско шествие от гр. Раковски, област Пловдив. Публиката се включваше в спонтанните хора, извити от участниците в концерта. Вечерта градусът на празненствата бе повдигнат от тържествен концерт на съставите на НЧ „Обединение”. В голямата зала на читалището се представиха дамски хор „Незабравки”, Школа по балет, Школа по спортни танци, Група за стари градски песни „Евридика”, Мажоретен състав. Читалището получи поздравителни адреси от Президента на Република България Георги Първанов, Министъра на културата проф. Стефан Данаилов и Зам.-министъра на културата Надежда Захариева, Областния управител на Област Кърджали Ангел Коджаманов, Кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис, читалища от Южна България и от област Кърджали. Заедно с поздравленията те изпратиха и кошници с цветя.

По повод 95-годишнината на „Обединение” Настоятелството връчи грамота на зам.-областния управител Бойка Арабаджиева за подкрепа и популяризиране на дейността на най-старото читалище в областта. С грамоти бяха отличени още художествените ръководители Марин Владинов, Димитър Варадинов, Мирослава Зафирова, Нина Тодорова, Станко Добрев,  преподавателите в Сиско Академията Мариян Митев и Мария Попова, отличникът на Сиско академията Динчер Дауд, дългогодишната самодейка Янка Белева и Даниела Попова за принос в развитие на читалището.

В неделя залата на НЧ „Обединение” бе разтресена от рок-концерт на читалищните групи. На него освен сегашните самодейци свириха  и техните учители и ръководители от предишните поколения рок-състави.