Пета регионална среща на читалищата от област Габрово

17.09.08

отпечатай новината
202px-gabrovo_oblast_map_xs.jpg
На 16.09.08 г. от 11:00 часа в залата на ИМКА- Габрово се проведе петата регионална среща на читалищните деятели  от общините Габрово, Дряново и Трявна. Тя премина под мотото „Споделяне на иновативни практики в читалищната дейност”.  Гости на срещата бяха представителите на отдел  „Култура” при общините   Дряново и  Габрово Присъстваха и представители на местни инициативни комитети, „Габрово кабел”, журналисти от местната преса и радиа.

 

След откриването на срещата  Божидара Георгиева от РЕКИЦ „Читалища”- Габрово направи кратък анализ на дейността на читалищата от областта  през последните месеци. Последва представяне  на модерни читалищни практики.  Г-н Тодор Шарланджиев - секретар на НЧ „Съединение” в с. Кисийци, Община Трявна сподели своя  опит в  областта на  извършването на ремонтни дейности и поддръжка  на сградния фонд. Той  акцентира върху успешното сътрудничество  на читалището с общината, местния  бизнес и полагането на доброволен труд от страна на цялото население на селото, в което се намира читалището. Г-жа Добринка Великова- секретар на НЧ „Христо Ботев” представи на колегите си своята работа в областта на социалните услуги и сподели опита си в реализирането на редица проекти на читалището: проект „Заеадно с теб-предоставяне на услугата „Домашен помощник”, който се финансира от Европейския Социален Фонд по Оперативна програма РЧР. Инициативата е съвместна с Община Дряново - водеща организация и партньорство от страна на читалището.; проект „Социализиране на инвалидите от с. Гостилица- Община Дряново”, финансиран от Фондация „Лале”.На базата на тази инициатива функциониращия клуб на инвалида към читалището се превръща в достъпно и желано място за хората с увреждания; проект „Озеленяване на читалищния парк- зона за отдих на пенсионери и ученици”- към Министирството на околната среда и водите.

 

Своят опит за работа в областта на проектите сподели и-г-жа Тотка Полякова секретар на НЧ „Габрово”- Габрово като разказа за последния си проект – „През лятото освен с игра ще се занимаем с наука творчество и красота”. Инициативата е финансира на от Фондация СЕГА  и осъществена благодарение на успешното партньорство на НЧ „Габрово”-Габрово, НЧ „Отец Паисий”- Габрово, РЕКИЦ „Читалища”- Габрово и ОУ „Христо Смирненски”- Габрово. Усилията на двете водещи читалища и Центъра бяха насочени към осмислянето на свободното време на учениците през лятната ваканция и предоставянето  на възможност за работа в областта на изкуствата и избрани от тях учебни дисциплини.

 

Светла Ненова от РЕКИЦ- Габрово представи информация и снимков материал за 37-мия събор на народното творчество „ Бабан пее”. Срещата завърши с ползотворна дискусия за новите практики в читалищната дейност.