37-ми събор на народното творчество „БАБАН ПЕЕ” - 2008

10.09.08

отпечатай новината
baban_09.08_029_xs.jpg
baban_09.08_051_xs.jpg
baban_09.08_063_xs.jpg
На 6.09.2008 г. от 9:00 часа на откритата сцена на вр. Бабан край с. Кръвеник беше открит 37-ят събор на народното творчество „БАБАН ПЕЕ” – 2008. Организатори на мероприятието бяха: Община Севлиево, Кметство – с. Кръвеник и НЧ „Светлина” – с. Кръвеник.

 

Венец и цветя на паметника на историческия връх, където е било обявено Априлското въстание в Севлиевско, поднесоха г-н Йордан Стойков – кмет на Община Севлиево, представители на организаторите, РЕКИЦ „Читалища” – Габрово и много гости. Съборът беше тържествено открит от г-н Стойков, който произнесе слово и призова за едноминутно мълчание в знак на уважение към личността на общественика и депутата г-н Йовко Йовков – бивш кмет на Община Севлиево, който поставя началото на събора.

 

37-то провеждане на „Бабан пее” откри младата солистка Мишел Драгомирова от Севлиево с песента „Лале ли си, зюмбюл ли си”. В надпяването се включиха самодейци от 24 читалища на Община Севлиево, които представиха характерни за техния край песни, танци, обичаи и народен хумор. В надпяването участваха и много индивидуални изпълнители. Публиката посрещна с голяма радост малките участници в събора - Лусиана Лалева от с. Градница, Моника Владимирова от с. Боазът, детската фолклорна група от с. Добромирка.

 

Голям интерес предизвикаха играта „Каля” от обичая Румъня на Боазките баби и изпълненията на мъжките фолклорни групи от с. Богатово и с. Батошево. Много настроение създаде и народния хумор, поднесен артистично на публиката. Един от най-ярките представители на тази група беше Мария Маркова от с. Дамяново, носител на наградата „Благолаж”. Сред публиката отново беше и 91-годишния Димитър Колев, известен като Кръвенишкия Хитър Петър.

 

От сцената на събора Асен Боев представи книгата „Героичен Кръвеник и неговите забравени герои” с автор Владимир Бошнаков, родом от с. Кръвеник. Неговото изследване е посветено на рода на Дядо Фильо Радев, като са използвани автентични документи.