В никополското читалище няма лятна ваканция

21.08.08

отпечатай новината
duhov_xs.jpg
picture_006_xs.jpg
Години наред в НЧ ”Напредък 1871”  дейностите през лятото не спират.Вокална група “Дунавски звуци” репетира и участва в прегледи и фестивали.С изпълнения на читалищния духов оркестър започват празничните дни на Никопол в средата на август. Предстои участието им в ХІІІ – те празници на духовите оркестри – Дико Илиев – Оряхово`2008”. Брейкарите не намаляват темпото на репетициите, а момичетата от модерните танци нямат търпение да дойде септември.

 

В стаята на кръжоците по изобразително изкуство и приложни дейности по цял ден е пълно с деца. Приятно им е да рисуват, да развиват и обогатяват техниките, да експериментират. На 12 август т.г. проведохме образователна екскурзия с тях до гр.Плевен с посещение на Къщата на художниците в гр.Плевен. Г-жа Таня Любенова – уредник на Къщата прекъсна отпуската си заради младите художници от Никопол.С достъпен за децата език  ги запозна  с историята на новооткритата  галерия и експонатите в нея. Голяма част от впечатляващите  творби от големи български художници са дарение от  акад. Греди Асса, от негова лична колекция. Повечето от творбите – графични, философски сложни за разбиране,  въпреки всичко оставиха дълбоко впечатление у децата. Живописните платна,  ярки и достъпни за по - широката публика, демонстрират огромно майсторство. Интересна е много функционалността на залите на галерията, където са канени да гостуват както големи, така и  „малки художници” от школа “Колорит”. Кръжочниците и тяхната ръководителка г - жа И.Параскевова споделиха прекрасните си отзиви от посещението на сбогуване.Договорихме бъдещото гостуване  с творби на никополските деца в Къщата на художниците - това чудесно място.

 

Лятото обхвана и много конкурси и празници в които децата от кръжока активно участваха или бяха инициатори.
На първи юли  в двора на читалището открихме лятна читалня.Създадени  са условия за четене – сянка, списания и вестници, маси, столове и кафе машина. Посещава се  от деца и възрастни.Такава читалня читалището е подържала в  градската градина от 09.07.1959 г до края на лятото на 1971 г.

 

Така е при нас през лятото, така е и в много други читалища в България.

 

Н. Христова – секретар на читалище „Напредък 1871 г.”