Културни прояви в обл. Смолян, организирани от читалища през м. август

29.07.08

отпечатай новината
202px-smolian_oblast_map_xs.jpg
Акцент в културните прояви: Тържества по повод 105-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

 

 

Община Смолян
02-03.08.08 г.  НЧ „Георги С.Раковски” и кметството на село Мугла кани жителите и гостите на селото на традиционния празник „Среде лето” и празничен концерт „Мугла-вечна сцена на традиции и песни”

 

 
02-03. 08.08 г. – с. Чокманово – Среща на родовете и тържества по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

 

 
02-03.08.08 г. – с. Гела -  Гайдарско надсвирване с международно  участие – наред със състезателния характер на събора са предвидени и уроци по гайда за желаещите.

 

 
09-10.08.08 г. с.Славейно –Тържествата по повод 105 години  от Илинденско-Преображенското въстание са под  патронажа на г-н И. Калфин – министър на външните работи на Р България

 

 
 09-10.08.08г. с. Арда – Традиционен събор на селото  в който наред с месните изяви на   самодейци,  ще вземат участие и фолклорни състави  и официални гости  от Гърция.    

 

 
м. август - НЧ „Зора” и кметството в с.Кутела организират събор и родови срещи в местността “Хайдушки  поляни”  

 

 
02-03.08.08 г. – НЧ„Орфееви гори”-Участие на оркестър “100 каба гайди” в VІ-ти Международен гайдарски фестивал – с.Широка лъка-2008.Участие на фолклорните състави, солисти – певци и инструменталисти,Клуб “Зевзек “ и групата за стари градски песни  в народни събори на селата в региона – Арда, Левочево, Чокманово, Смилян, Могилица, Широка лъка, гр.Доспат.

 

  

 

 

Община Девин

 

 м.август - НЧ „Изгрев” - с. Триград пресъздаване на обичая  “Среде лято”- паяне на китки; на мамаре в Триград; възпроизвеждане на играта “Жишка”, в чест на международната година на картофа - кулинарна изложба на традиционни картофени ястия.
25-26.08.08 г. - Традиционен празник на село Лясково с участието на самодейците при НЧ „Просвета”
26.08.08 г. - С богата музикално-артистична програма подготвена от НЧ „Светлина”, село Стоманово  празнува традиционния си празник

 

 

 

Община Баните

 

м. август  - НЧ „Зора” и местната управа на село Давидково организират традиционния празник на селото.

 

Община Златоград

 

м.август - Традиционен празник на село Ерма река с участието на самодейните състави  при НЧ „Орфей” и гостуващи състави от съседни общини.

 

 

Община Мадан

 

Традиционно последните петък и събота на месец август е празника на град Мадан. В програмата  са включени самодейните състави от читалищата в общината.