„Ден на Славянското единство”

14.07.08

отпечатай новината
yabalkovo_xs.jpg
Единственият по рода си в област Хасково „Ден на Славянското единство” отпразнуваха на 12 юли т.г. жителите на село Ябълково община Димитровград.

 

Проявата е организирана по идея  на  Народно читалище ”Христо Ботев” и кметството на село Ябълково, със съдействието на Община Димитровград.

 

Да участват в празника са поканени представители на културните центрове от посолствата на Чехия, Полша и Русия. В програмата на „Деня на Славянското единство”   участие  взеха и любителските колективи на читалища от областите Смолян, Пловдив и Хасково.

 

 

Началото на Славянското единство жителите на с. Ябълково поставят още през 1869 година. Тук свой стан оформят инженерите чехи и поляци, строители на ж.п. линията Одрин - Белово. Легендарният поп Калин от село Ябълково успява в ония тежки за българите години да построи дом наречен тогава „Дом за славяни роби”. Пребиваването на чехите Георги Прошек и Антон Пелц се оказва изключително ползотворно  за  жителите на селото. Така тук по идея на Георги Прошек  се основава училище по европейски образец, където Прошек  лично ръководи ученическия хор, а Пелц въвежда предмета физическо възпитание, а през 1871 се учредява и местното читалище.

 

 

В Славянския дом в село Ябълково са отсядали и представителите  на тайния Революционен комитет начело с Васил Левски, Георги Бенковски и Стоян Заимов.
  
РЕКИЦ „Читалища” гр. Хасково
/снимката е на НЧ”Христо Ботев” с. Ябълково, общ .Димитровград/