132 години от гибелта на майор Киряев

08.07.08

отпечатай новината
pdvd_001_xs.jpg
pdvd_002_xs.jpg
pdvd_007_xs.jpg
pdvd_008_xs.jpg
На 5 и 6. 07. 2008г. в с. Киряево, общ. Макреш, обл. Видин по повод отбелязването на 132- рата годишнина от гибелта на капитан Николай Алексеевич Киряев се проведе родова среща с роднини и близки на капитан Киряев чието име носи селото.

 

Отбелязването на годишнината се организира в рамките на годината на Русия в България и на 130- тата годишнина от руско- турската освободителна война. На 5. 06. 2008 г. в манастира „ Св. Тройца” в с. Раковица, общ. Макреш, където се намират тленните останки на капитан Киряев, пред видни български интелектуалци, близки и роднини на капитана и делегация на Руската православна църква водена от Оряхово-Зуевския архиепископ Алексий, викарий на Алексий Втори – Патриарх на цяла Москва и Русия и НВП Видинския митрополит Дометиян бе отслужена литургия с участието хора на Новоспаския манастир. Литургията бе в памет на загиналите за освобождението на района от турско робство. Да отдаде почит на героя от онова време, сред гостите на делегацията бе  и проф. Андрей Пантев.

 

На 6. 07. 2008г. Гостуващата делегация бе посрешната с обредна маса  от дейците на читалище „ Светлина” с. Киряево и бе отслужен молебен съвместно с църковното настоятелство в селото. По- късно, в знак на признателност бяха поднесени цветя и венци на новооткрития бюст- паметник на кап. Киряев пред читалището. Организатори на проявата са кметство с. Раковица и читалище” Надежда”, с. Раковица, кметство с. Киряево и читалище „ Светлина” с. Киряево.