Читалищата в община Перник ще получават субсидията си на принципа на делегираните бюджети

04.07.08

отпечатай новината
sresta_pk_1_xs.jpg
sresta_pk_2_xs.jpg
В Община Перник се проведе работна среща по проблемите с финансирането на читалищата. От второто полугодие на 2008 година се въвежда принципа на делегираните бюджети при изплащането на държавната субсидията на читалищата в общината. Новата схема заменя старата форма на централизирано счетоводство при читалищата. В изпълнение на нормативите всички читалища вече са разкрили банкови сметки и ще отделят средства за счетоводно обслужване.

 

 

На срещата експерти от РЕКИЦ "Читалища" Перник представиха Анализ на подадените от читалищата в общината проекти за допълваща субсидия. Той се базира на база на броя на одобрените в периода 2005 - 2007 година и подадените през 2008 година проекти по Допълваща целева субсидия за народните читалища на Министерство на културата.

 

Акценти в анализа:

 

- След трудно начало през 2005, следващите две години се наблюдава постоянен, засилващ се интерес от НЧ в общината. През 2008 година с проекти са кандидатствали 22 от общо 31 читалища в общината. Близо половината читалища искат пари за ремонти. Следват проектите за ХТД с дял от близо 40 на сто. Голям е интереса и към закупуването на техника - 36 %. В 80 на сто от проектите са заложени по две дейности, каквато възможност даде тази година МК. 23 % от читалищата кандидатстват само по една позиция. В повечето проекти - 80% читалищата залагат собствени средства за ремонти. Макар и в незначителен размер в повече от половината проекти са осигурени средства и от други източници. Най-незначително е съфинансирането на проектите в частта им за ХТД - инструменти, костюми, реквизит.

 

- 20 от подадените общо 22 проекта от НЧ в Община Перник по допълваща субсидия за 2008 година получават финансиране, което свидетелства за засилен интерес към разработването на проекти.

 

 

На срещата бе направено допитване за потребностите от обучения на читалищни дейци през тази година, в резултат от което бе очертана програма за провеждането им. В началото на новия творчески сезон, през месец септември тази година, РЕКИЦ "Читалища" Перник ще организира и проведе обучителен семинар за усвояване специфични умения при разработването на проекти.

 

Източник - РЕКИЦ "Читалища" - Перник