Българските библиотеки–място за достъп до информация и комуникация за всеки

03.06.08

отпечатай новината
p1040480_xs.jpg
Информация за дейностите по програмата Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” за месеците април и май 2008 г.

  
Програмата е част от международната инициатива „Глобални библиотеки” на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” за технологично подпомагане (оборудване с компютри, осигуряване на достъп до Интернет) и финансова подкрепа на обществените библиотеки.

 

Основни бенефициенти на програмата са читалищните, регионалните и общинските библиотеки. Програмата подкрепя развитието на обществените библиотеки, тъй като са достъпни за всички български граждани.

 

През отчетния период сформираното звеното за управление на програмата (ЗУП) работи по следните основни задачи:

 

1.Оборудване на офиса на програмата;
През месец април бе извършен избор на доставчици на мебели и офис техника. Оборудването на офиса на програмата приключи до средата на месец май.

 

2.Избор и наемане на ключови експерти;
В началото на май на конкурсен принцип бяха избрани и наети 4 ключови експерти по библиотечно дело и 3 ключови експерти по информационни технологии.

 

3.Изработване на портал на програмата;
ИТ експертите изработиха концепцията за  портал на програмата, който беше одобрен от ключовите партньори. До края на май бе изработен работен вариант на техническо задание за изграждане на портал на програмата. Предстои обсъждане и одобряване на  техническото задание.

 

4.Изработване  на план за комуникация и застъпничество;
Стартира изработването на  план за комуникация и застъпничество на програмата.    Изработена е съкратена версия  и  ключови послания на програмата. Подготвя се план за комуникация и застъпничество с помощта на експерти по комуникация.

 

5.Оценка на нуждите на библиотеките;
След обсъждане на наличната информация бе изработен обобщен списък на публичните библиотеки, който беше съгласуван с партньорите по програмата. Ключовите експерти изработиха групи от показатели за определяне на библиотеките за участие в програмата. Беше организирана и проведена национална среща с представители на регионалните библиотеки на 12 май 2008г. Списъкът беше предоставен за обсъждане от регионалните библиотеки, които имаха възможност да представят становище по списъка до 22 май.
В началото на май ключовите експерти по библиотечно дело стартираха  разработването на анкетна карта за оценка на нуждите на публичните библиотеки. Чернова на въпросника бе представена за обратна връзка от регионалните библиотеки. След широкото обсъждане окончателен вариант на въпросника бе одобрен и приет от партньорите в края на май.
Ключовите експерти проведоха задълбочен анализ на списъка от публични библиотеки по съгласуваните групи показатели и предложиха проект на първоначален списък от 2222 библиотеки за оценка на потребностите. От предложените библиотеки 27 са регионални, 10 общински и останалите 2185 са читалищни библиотеки.
Първоначалният списък от библиотеки, които ще бъдат посетени на място, трябва да бъде одобрен от УС на програмата, който се състои от следните служебни лица или упълномощени техни представители: Министъра на културата /Заместник-министър на културата – Председател на УС; Постоянния представител на Програмата на ООН за развитие ПРООН; Председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения; Председателя на Съюза на библиотечните и информационни работници; Председателя на Националното сдружение на общините в Р.България.
С цел по-добра координация на дейностите по оценка на потребностите на публичните библиотеки бяха определени 28 регионални  координатори, които ще подпомагат работата на ЗУП на местно ниво. На 29 и 30 май бе проведена работна среща с регионалните  координатори за изясняване на техните задължения и за съгласуване на работата по предстоящата оценка на потребностите. На конкурсен принцип бяха определени и 118 анкетиращи екипи от по двама души, които ще проведат оценката на място.

 

6.Формулиране на приоритети на програмата и планиране на въздействието.
В периода 28-30 май 2008 г. на работно посещение в София беше г-жа Сири Осуалд, Координатор „Глобални библиотеки” за България и Украйна във Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Г-жа Осуалд взе участие в редица работни срещи с партньорите, ключовите експерти и ЗУП за обсъждане на развитието на програмата в България.
Съгласувани бяха важни продукти и теми  по програмата: проект на първоначалния списък от библиотеки и анкетната карта за оценка на потребностите, основни елементи на проектното предложение, концепцията за портал на програмата, плана за застъпничество и комуникация и план за оценка на въздействието и рамката за измерване на резултатите на програмата.