Къщата за деца в риск в Пловдив става на 5 години

20.05.08

отпечатай новината
detsa_xs.jpg
Преди 5 години в Пловдив се изгради Детска къща, чието предназначение е да приюти деца изложени на риск. Къщата е създадена по проект на фондация „За нашите деца” в партньорство с община Пловдив и е разположена в кв. „Коматево”, ул. Георги Гешанов” № 20.

 

По този повод на 21 май т.г. от 10,30 часа зам.кметът на гр. Пловдив - Красимир Ангелов и програмния директор на Фондация „За Нашите Деца” Елка Налбантова, която ръководи първия екип на Къщата, ще посрещнат всички приятели и съмишленици на идеята – Щастливо детство и бъдеще за всяко дете в България!

 

Освен това малчуганите в риск, които са настанени в Къщата ще зарадват гостите със специална програма.

  
  
Целта на Детската къща е да осигури достъп на деца в риск от Пловдив на възраст между 3-12 години, които се нуждаят от временна алтернативна на живота в дом, за да бъдат подготвени да живеят в семейство. През 2003 г., поради липсата на нормативна уредба, регулираща такъв тип алтернативни услуги за деца и семейства в риск, Детската къща получава специален, пилотен статут.

 

Детската къща се намира в кв. Коматево - тих жилищен квартал в покрайнините на град Пловдив. В Къщата могат да бъдат настанени 17 деца плюс 2 спешни настанявания, като има и условия за настаняване на деца с увреждания. Децата са добре интегрирани в местната общност и посещават местните училище и детска градина. Добри взаимоотношения съществуват и между персонала на детската къща и местните професионалисти, които работят заедно в най-добрия интерес на настанените деца. Децата се настаняват в Детска къща от Отдела за закрила на детето в гр. Пловдив след първоначална оценка и съгласуван план за настаняването.

 

Детската къща в гр. Пловдив е първата социална социална услуга за деца в страната. Тя е създадена от екипа на фондация „За Нашите Деца” през 2003 година и до момента помощ в нея са получили над 150 малчугани от Пловдивско.

 

  
За повече информация:
Александър Миланов
Фондация "За Нашите Деца"
тел. 02/ 980 70 58, 02/ 988 82 45
mail: a.milanov@forourchildren-bg.org
web: www.forourchildren-bg.org