Национален конкурс «Празник на модерния балет»

12.05.08

отпечатай новината
img_2156_xs.jpg
img_2157_xs.jpg
На  10 и 11 май  в НЧ «Христо Ботев» - гр. Варна  проведе 10-тия Национален конкурс «Празник на модерния балет». В конкурса тази година участваха 34 колектива от 12 града на страната.

 

Петчленното жури, съставено от лицензирани съдии от Световната танцова федерация изпитваше сериозни затруднения на всяко заседание за определяне на най-добрите. Конкурсът се проведе в три възрастови групи и в него участваха повече от 500 деца и младежи. Бяха раздадени 15 купи, 15 плакета, предметни награди за всяка група от 1-во до 3-то място, 3 парични награди за авторство на хореография на тематичен танц и 225 индивидуални награди.

 

Екипът на читалище «Христо Ботев» има ресур за подобна национална инициатива, а в натоварения им годишен календар има още  Фестивал на етносите и Международен конкурс по спортни танци.  В основата на  конкурса е Школата по модерен балет на Полина Добрева. Секретарят на читалището г-жа Франциска Йорданова счита, че «Празника на модерния балет» е стимулирал появата и развитието на много детски и младежки школи в читалища, детски центрове, младежки домове и частни школи из цялата страна. «Когато започнахме, едва успяхме да съберем участници,но постепенно това се промени. Нашият конкурс накара  много деца и младежи да влязат в залите и да работят, за да се представят на този престижен форум». 

РЕКИЦ "Читалища " - Варна