130 години музейно дело в България

12.05.08

отпечатай новината
preslav_xs.jpg
От 12 до 14 май т. г. в гр. Сливен ще бъдат отбелязани 130 години от началото на музейното дело у нас и 95 години от основаването на музей в града. По повод юбилейните честванията е подготвена богата програма, включваща и научна конференция на тема: „Българските музеи в условията на членството на страната в Европейския съюз”.
Юбилейните чествания са под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов.

 

Научната конференция се организира от Регионален исторически музей-Сливен със съорганизатор – Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” на Министерството на културата. Конференцията е със следните секции: „Ролята и мястото на музеите за развитието на културните индустрии и за утвърждаване на България като център на националния и международен туризъм” и „Музеите – хранители на националната идентичност и на културното многообразие. Национална и международно правна защита на културното наследство и музеите”.

 

На 12 май в сградата на Регионалния исторически музей в Сливен ще бъде открита изложбата „Съкровища – музеи - памет”, предвидено е и провеждане на ревю на традиционно облекло от Сливенско „Традиция и съвременен моден дизайн”.

 

На 13 май в Сливен ще бъде открита и новата експозиция при къща – музей „Хаджи Димитър” по повод 140 години от героичната смърт на войводата. Министерството на културата предостави сумата от 37 хиляди лева за обновяването на експозицията на къщата - музей „Хаджи Димитър”.