Пети литературен конкурс „Мария Смилова” - Радомир

30.04.08

отпечатай новината
radomir_xs.jpg
Известни са вече лауреатите в Петия литературен конкурс „Мария Смилова”. Организатори на конкурса са читалище"Напредък" и Община Радомир.

 

През тази година в него участваха 43 ученика от Радомир, Перник, София, Сливен и с.Дрен в общ.Радомир. Представени бяха 50 творби, по темите: „Изядоха ли мишките книжките?”, „Най-добрият човек, когото познавам” и „Кой цапа природата?”. На електронната поща на читалището бяха получени и 45 снимки, един видеоклип и една мултимедийна презентация, разработена от екип ученици от екоклуб, които също участваха, като съпътстваш конкурс.

 

Председател на журито за пети път бе поетът Матей Шопкин, като на наградените бе присъдено звание „Лауреат” и парична награда. Специални награди бяха дадени от името на читалище”Напредък” и Община Радомир. Награда бе връчена и от Общински съвет гр.Радомир.

 

Най-много текстове, снимки, видеофилм и презентация бяха подадени по темата”Кой цапа природата?”

 

За първи път в организацията и провеждането на конкурса се включиха и различни организации - Държавно лесничейство - Радомир, МКИЦ ”Европа”, отдел”Екология и Земеделие”, Младежки съвет и редакцията на в.”За Радомир”.
Настоятелството на читалище „Напредък”  връчи „Грамоти за съпричастие в организацията и провеждането на конкурса „Мария Смилова”.

 

В концертната програма, която съпътстваше церемонията по награждаването участие взеха: Балетна формация и хор "Мраканче” към НУ "Арх.Зиновий” в Радомир, ученици от Школата по пиано към читалище "Напредък" , Юлиан Емилов от СОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” в гр.Радомир и деца от SOS ”Киндердорф” в с.Дрен .

 

Мария Смилова  /1915 – 1993 г./ е родена в град Варна. Завършва педагогика и история, а след това и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски".  Работи като учителка, журналистка и писателка. По стечение на обстоятелствата й се налага да живее в различни селища, последното от които е град Радомир.
Обичта си към България и българите Мария Смилова изразява в четирите си исторически романа: "Друм се вие", "Господи, и ти ли си агарянин", "Изкуплението на Кракра" и "Жертвен възел".
Още приживе Мария Смилова завеща личната си библиотека на читалище "Напредък" в Радомир, а ръкописа на книгата "Приказки от стария калпак" след смъртта й е издаден със спомоществователството на читалището, приятели и ученици на авторката.