Регионална среща на читалищата от област Смолян

18.04.08

отпечатай новината
d_xs.jpg
По инициатива на експертите от РЕКИЦ "Читалища",  на 18.04.2008 от 9.30 ч. в зала 211  на община Смолян, се проведе регионална експертно-консултантска и информационна среща с представители на читалищата от област Смолян, на тема :
Приоритетни направления в дейността на читалищата от област Смолян през  2008 г.

Срещата протече при следният дневен ред :

 

1.Приоритетни направления в дейността на читалищата от област Смолян през  2008г.
·        Информация за текущи програми и проекти.
2. Правила за подпомагане дейността на народните читалища по обявена конкурсна сесия  от  Министерството на културата-2008г. 
З. Организационни въпроси.
4. Отчитане на дейности реализирани от читалищата по приключил първи етап  на   Програма-”Живи човешки съкровища”.

Представени бяха презентации по посочените теми:

 

I.Очертаха се приоритети  на дейности  в Европейската година на междукултурния диалог  2008 г. включващи:
Програма “Култура” (2007–2013), финансираща   три полета на дейност:
· Първо поле на дейност: Подкрепа за културни дейности Многогодишни проекти за сътрудничество Специални събития: награди в областта на културното наследство и литературата, и др.
· Второ поле на дейност:Подкрепа за европейски културни структури и мрежи
· Трето поле на дейност: Подкрепа за дейности, целящи увеличаването на въздействието на проекти, събиране на статистически данни и извършване на проучвания върху културното сътрудничество, както и разработването на политики в сферата на културата
Бюджет: 400 милиона евро за периода 2007–2013 г.  
По Национален проект "КЪЩА", се представиха  планираните дейности  разделени тематично според отделните помещения в традиционната българска къща.  
В „библиотеката” са концентрирани дейностите, свързани с изследователски и издателски проекти.  
В „кухнята” ще се осъществява популяризирането на традиционните кухни на различните етноси.
В „работния кабинет” ще се подготвят и провеждат социологически проучвания по темите от проекта, работни срещи и ателиета на млади творци и артисти, информационно-образователни филми, арт-терапия за деца.
В „музикалната стая” ще се подготвя музикалното оформление към представянето на страните-участнички и провеждането на национален концерт “Да празнуваме многообразието”, представящ богатството от форми на културно изразяване на етносите в България.
В „дневната стая”, в която е и кръглата маса, ще бъдат организирани срещи и дебати, посветени на между културния диалог през цялата година.
В „гостната” ще бъдат „подредени” изложби на художниците-хумористи от 8 държави, пътуващи изложби, фотоизложби и други дейности по проекта. 
В „детската стая” ще се подготвят опознавателни програми за културното наследство, насочени към децата и програми, които ще развиват тяхната креативност. В кратък филм ще се даде думата на децата да изговорят своята представа за различията.
В „двора” на къщата ще вървят арт-атракции.
В „съседите” ще бъдат включени всички дейности с участието на гости от региона на Югоизточна Европа, както и дейности в рамките на Европейската година извън България, в които България ще вземе участие.

 

II.  За успешното включване на читалищата по обявената от МК  Конкурсна сесия за подпомагане дейността на народните читалища по реда на чл.90 от Постановление № 15 на Министерския съвет от 2008 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2008 г.
Подкрепят се дейности свързани с :
·        Ремонт на покрив и под покривно пространство; сцена; ВИК и ел. инсталации; частично вътрешно и външно саниране;
·        Компютърна конфигурация, софтуер и периферия
·        Подкрепят се дейности свързани със закупуване и ремонт на музикални инструменти; закупуване на носии и сценично облекло; изработка на реквизит за сценични изяви.
Представи се и проект за финансова подкрепа на библиотеките. 

 

III. Организационни въпроси
1.      Регистрация и пререгистрация на читалището
2.      Вписване в регистъра на Министерството на културата
3.      Документация
- Документи, свързани с ръководната дейност
- Текуща документация
- Материални активи
- Библиотечна дейност
- Културна дейност
- Любителско творчество /школи, кръжоци, формации/

 

IV. При отчитане на дейности реализирани от читалищата по приключил първи етап  на   Програма ”Живи човешки съкровища”, се връчиха поздравителни адреси от РЕКИЦ „Читалища” на 40 читалища,включили се в програмата.

Представи се и излязлата от печат брошура и диск с 40 филма по проекта.