Почина отец Пахомий-библиотекар на българския манастир в Атон

11.03.08

отпечатай новината
pahom58_xs.jpg
  
Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати съболезнованията си на Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на манастира „Св. Вмч. ГЕОРГИ ЗОГРАФ” – Атон, по повод кончината на отец Пахомий - библиотекар на Зографския манастир. В съболезнователния адрес на министър Данаилов се казва:

 

„Ваше Високопреподобие,

Скърбя дълбоко за непрежалимия дядо Пахомий.

Напусна ни един достоен българин, посветил живота си на опазването на българската светиня в Атон.

Той бе осъзнал истината, че да живееш, значи да правиш нещо, което да те надживее и успя да го остави в наследство. Пазейки повече от 40 години безценните ръкописи и книги на библиотеката в Зографския манастир, дядо Пахомий отдаде без остатък живота си за съхраняването на българския дух, без да търси за това ответна отплата. Мир на праха му!”


Отец Пахомий живее в светогорската обител повече от 40 години. Затова мнозина го наричат живата история на този манастир. Той е онзи, който години наред пази и съхранява библиотека с над 200 000 тома. Учени, които са посещавали манастира, за да видят "История славянобългарская" са запомнили завинаги отношението на отеца към словата на Паисий. Казват, че треперел над ръкописа повече отколкото над здравето си.