Боянският майстор /"Аз Вълкан или Вълчан рисувах"/

11.03.08

отпечатай новината
250px-boyana_church_boyana_s_xs.jpg
img_xs.jpg
След 749 години откриха кой е Боянският майстор. Той е български мъж на около 50-55 години, с оголяло чело и присвити очи. Под образа, който е намерен при реставрация на външната фасада на Калояновата църква, има и надпис "Аз Вълкан или Вълчан рисувах", съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.

 

Възторжен младеж гледа майстора коренопреклонно, като се предполага, че това е неговият чирак. Реставрацията и консервацията на църквата се извършва от екипа на проф. Григорий Григоров и доц. Владимир Цветков.

 

Всички средновековни творци са били анонимни и не бивало да си оставят имената, защото Бог рисувал с ръката си. За това до 17-18 век художниците оставали анонимни, като само някои от тях са се осмелили да оставят името си и изображението си. Както и в този случай изображението и името са нарисувани на първия слой от мазилката, а върху тях са поставени стенописите, като по този начин, след време след като паднели те щяло да стане ясно кой е художникът. Подобни случаи на разкритие на тези, които са изографисали църквите има и в Несебърска църква и в храма "Света София", както и на някои места в Гърция и Сърбия. Обикновено тези стенописи се родеят с тези от Константинопол и Солун или с палеологовия ренесанс, за това до сега се е смятало, че севастократор Калоян си е наел майстор от тези две школи. Сега става ясно, че изографисвалия църквата е българин, коментира директорът на НИМ - Б. Димитров.

 


Източник - bgnes.com