Проф. Стоян Денчев на 55 години

12.02.08

отпечатай новината
0801_xs.jpg
Председателят на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев, който е и ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, днес навършва 55 години. По този повод министърът на културата проф. Стефан Данаилов отправи поздравление до г-н Денчев, в което се казва:

 

                   " УВАЖАЕМИ ПРОФЕСОР ДЕНЧЕВ,

      Приемете сърдечните ми поздрави по случай Вашата 55-годишнина!

     Това е повод да изразя уважението си към Вас като личност със значимо участие българската култура, в науката и образованието.

      Работата Ви като председател на Съюза на народните читалища е високоотговорна и нелека. Радостно е че през последните години СНЧ се утвърждава като достоен продължител на многолетното читалищно дело, като средище на най-ценните национални традиции, като организатор и партньор в изграждането на днешния облик на читалищата.

      Този Ваш дълг е неизменно свързан с успехите Ви като ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, чиито преподаватели и студенти са настоящи и утрешни труженици и ръководители в областта на познанието и книжовността, в процеса на интегриране с Европейския съюз.

      Желая Ви здраве и нови постижения в благородната Ви дейност!"


Проф. д.ик.н. СТОЯН ДЕНЧЕВ е роден  през 1953 г. в Елхово. Завършва специалност "Основи на кибернетиката и теория на управлението" в математическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" през 1978 г.  От 1978 - 1986 г. работи в Централния машиностроителен институт. От  1986 - 1988 г. е директор по научните въпроси в Информационния център за трансфер на технологии "Информа" - София. През 1988 -1989  -  зам.-генерален директор  на "Информа".

Последователно - кандидат на техническите науки, доцент, гост-доцент в университета в Бъркли - Калифорния, доктор на науките, професор.      

Съветник в правителството на  Димитър Попов през 1991 г. Началник-отдел при първото правителство на Филип Димитров през 1991- 1992 г., специалист по структурната реформа. Главен  секретар в правителството на Любен Беров през 1993 -1994 г. Посланик във Финландия през 1994 г. Депутат в 37-ото Народно събрание;  През 1995 - 1997 г. е зам.-председател на парламентарната Комисия по външна политика. До юни 1998 г.- политически секретар на Обединението за национално спасение.

От 2002 г. е ректор на Колежа по библиотекознание и информационни технологии, от 2004 г. е ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии.

От 2006 г. е избран за председател на Съюза на народните читалища.