Анализ за състоянието на читалищата в обл. Шумен - 2007 г.

09.02.08

отпечатай новината
202px-sumen_oblast_map_xs.jpg
На територията на Област Шумен действат 123 читалища. В областния град работят професионални културни института - драматично-куклен театър, държавна филхармония, регионална библиотека, художествена галерия, регионален исторически музей със съвременна експозиция. Музейната мрежа се допълва от четири мемориални къщи-музеи и археологически музей на Шуменската крепост. Въпреки това читалищата успяват да запазят специфичните си предимства пред другите културни центрове, защото дават възможност не само да се наблюдава даден културен продукт, но и да се участва в неговото реализиране. Докато в малките населени места няма конкурентна културна институция на читалището.

Състояние на сградния фонд - Голяма част от читалищата в Областта все още имат сериозна нужда от извършване на основен ремонт. Нуждите на всяко читалище от ремонт са различни, но при повечето най-належащ е ремонта на покривната част, както и обновяването на материално-техническата база.  

 

Библиотеки - В библиотеките към повечето читалища книжния фонд е остарял, но през последните години се осигуряват средства за литература чрез проекти от МК, както и от собствени приходи. В Община Шумен се разпределя сума /15 000 лв./ от общинския бюджет за закупуване на  литература и абонамент за периодичен печат. В голяма част от читалищните библиотеки на останалите общини недостигат средства за абонамент на периодичен печат и закупуване на нова литература. Само в 6 читалища в Община Шумен и по едно в общините В.Преслав, Каспичан и Нови пазар е извършена автоматизация на библиотечната дейност.

 

Компютаризация - За съжаление обезпечеността на читалищата с компютърна техника остава крайно незадоволителна. Това ги ограничава в много направления- ползването на Интернет, автоматизиране на библиотечна дейност, обработване на документи, направа на проекти и др.
  
Читалището като съвременен информационен център - Особено важно е читалищата в населените места отдалечени от областния град да действат и като центрове за нови социални услуги, т.е. като информационни центрове за населението, за попълване на различни документи и т.н., а също да бъде и място за публичен достъп до глобалното информационно общество. Така читалището ще стане мост между традиция и съвременност. По програма ПРООН има изграден само един подобен център в с.Никола Козлево, който е извън областния град.

Пълният текст на анализа можете да изтеглите от тук