Анализ за състоянието на читалищата в обл. Габрово - 2007

06.02.08

отпечатай новината
202px-gabrovo_oblast_map_xs.jpg
На територията на област Габрово функционират 73 читалища, 15 от които в градовете и 58 в селата. Те осъществяват разнообразна читалищна дейност в различните сфери на изкуството, науката, културата, социалните услуги и туризма, и внасят своя безспорен принос за оформянето на културно-просветния обмен на областта. Многобройните им състави намират изява извън пределите на областта и страната и се превръщат в истински културни посланици на България в Европа и света.

Финансирането на читалищата от Габровска област е главно от държавния бюджет, общината, Министерството на културата и собствените приходи, които се осигуряват от членски внос, изяви на съставите, работа по програми и проекти, дарения, спонсорство.

Наблюденията през последните години показват, че все повече читалища започват да работят по проекти и програми. За съжаление все още липсва необходимият капацитет от специалисти, особено в малките населени места, който да подпомогне развитието на този процес. РЕКИЦ „Читалища” – Габрово ще продължава да организира семинари и обучения за работа по проекти и да предоставя актуална информация за тях.

Сградният фонд на читалищата е в добро състояние. Периодично се извършват частични ремонти, но средствата все още не достигат и се работи само върху проблемните зони. Течащите покриви, дори и след частичен ремонт са доста често срещано явление. Не по-малък проблем е липсата на сгради за осъществяване на читалищна дейност. Информация по този въпрос е представена в swot анализите на всяка община, където са изброени читалищата, които все още нямат сгради.

Пълният текст на анализа можете да изтеглите от тук