Новини

Поздравление на проф. Стефан Данаилов по повод 24 май

22.05.09

Размер на шрифта: a |a |a|
1.2.1.snimka_xs.jpg

            УВАЖАЕМИ ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА,
            УВАЖАЕМИ  ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СКЪПИ СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ,
  

 

            Поздравявам Ви с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24-ти май!
            За българската нация това е ден за истинско тържество на Духа, въплътил през годините въжделенията ни за църковна независимост, просвещение и национално въздигане.

  
            Дълбоко вярвам, че святото дело на братята равноапостоли и съпокровители на Европа Кирил и Методий винаги ще ни вдъхновява в стремежа ни към знание, а поривът ни към творчество ще гори все така силно, както е горял пламъкът в сърцата на техните първи ученици. На нас се пада честта и голямата отговорност да продължаваме да съхраняваме богатството на нашата национална словесност и неповторимата българска идентичност на Кирилицата.

 

            Скъпи творци и дейци на българската култура,
            Възхищавам се на упоритостта и всеотдайността, с които защитавате нашата книжовност. Няма по-високо отличие от признателността на народа ни за това, че работите за утвърждаването на България като една от нациите с основен принос за изграждането на европейската цивилизация.

  
            Уважаеми  преподаватели,
            Уверен съм, че вие притежавате необходимите качества и желание да предадете на младите хора умението да виждат, разбират и пресъздават по нов, неповторим начин нещата от Живота, уважавайки нашата история и традиции.
  
            Скъпи студенти и ученици,
            Нека примерът на Светите братя Кирил и Методий ви вдъхновява за творчество, а науката - Слънце осветява пътя ви към нови и нови знания, за да израснете като таланти, хора на мисълта и Духа, като следващите достойни последователи на съвременната българска духовност.
  
         ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

 

        ПРОФ. СТЕФАН ДАНАИЛОВ
        МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

всички новини