1 март - ден на любителското творчество и художествената самодейност

Размер на шрифта: a |a |a|

Министърът на културата Боил Банов поздрави читалищните дейци и цялата самодейна общност по повод 1 март.

 

Ето какво се казва в поздравлението на министър Банов:

 

За мен е чест да Ви приветствам по повод 165 години читалищно дело, 110 години от създаването на Съюза на народните читалища и 1 март - Деня на любителското изкуство и художествената самодейност!

 

Вече над век и половина народните читалища, като първия и най-важен камък на една къща, поддържат крепко устоите на нашия общ дом – България. Пазители са не само на миналото, а опора и мощен двигател за съхраняването ни като народ, като горда и силна нация в голямото европейско семейство. Съюзът на народните читалища и неговите дейци имат своята неотменна мисия в бъдещето, в опазването на нематериалното ни културно наследство и националната ни идентичност, затова и наш дълг е да ги съхраняваме и укрепваме.

 

С огромно вълнение се прекланям пред делото на онези, които носят светлината на духа и разчистват за нас нови пътеки на познанието и изкуството. Затова и днес съм още по-уверен, че благодарение на общите ни усилия Вашият авторитет и все по-ключова роля за развитието на обществото ни продължават да се издигат. Държавата ни цени високо значимостта на тези наши духовни средища и това е видно, вярвам, не само от почти 50%-ното увеличение на стандарта на субсидираната бройка за читалищата, от това, че за трета година се осигуряват по 2 млн. лв. за попълване на библиотечните фондове, или предложението, което Министерството на културата направи за включването им по отношение на мерките за енергийна ефективност в Плана за възстановяване и устойчивост на страната. Убеден съм, че наред с тази грижа, в основата на  възхода на уникалното българско читалищно дело стои и огромната любов към традицията, запазена в самобитното изкуство на самодейците. И едно от доказателствата за това е значимото признание, което страната ни получи неотдавна на световно ниво с вписването на мартеницата в представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

 

Затова и днес, когато всички си пожелаваме здраве, именно разменяйки си този символ на възраждането ни за нов живот, желая на всеки един читалищен деец и самодеец да усети и своето лично възраждане. Докато имаме Вашите колективи, школи и библиотеки, имаме и непреходните си духовни ценности в националната ни култура.

 

Честит празник!