Новини

предишна 7 8 9 10 11 12 13 14 15 следваща

Културни събития онлайн предоставиха редица културни институти в страната - 09.04.2020

7160_zala_bulgaria_s.jpg

Министерството на културата събра списък на повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма Когато културните мероприятия са отменени, много от музеите, театрите, оперите, филхармониите и библиотеките предлагат все повече безплатни дистанционни форми за посещение на изложби и присъствие на представления, както и възможност за виртуални разходки в музеи, галерии и археологически забележителности. Министерството на културата събра списък на повече от 50 онлайн услуги, който може да помогне на почитателите на всички изкуства да направят своята виртуална културна програма. От събраните ресурси могат да се възползват и българите, които сe намират навсякъде по света. Родителите могат да намерят интересни постановки за своите деца или да посетят заедно с тях пред екрана културни обекти.

Консултативна среща със секретарите на читалища от обл. Пазарджик - 05.03.2018

img_20180228_110244_resized_20180228_114621295_s.jpg

На 28 февруари в Областна администрация Пазарджик се проведе първата Консултативна среща на тема „Актуални и повтарящи се юридически и счетоводни читалищни въпроси“ за читалищните секретари от областта, организирана от Регионален център „Читалища“. Участие в нея взеха представители на Окръжен съд – Пазарджик, които взеха отношение по предстоящата пререгистрация на читалищата от Регистъра на окръжния съд в Регистъра на Агенция по вписванията, както и експерти от областната администрация. Пред аудиторията бе представен смисълът и същността на регистърната реформа,  процедурата за пререгистрация с различните възможни хипотези за това, бяха дадени отговори на въпроси в тази връзка. Във втория модул от програмата бяха разгледани отговорностите на читалищата като администратори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни и в съответствие с

Честит 1 март - 01.03.2018

martenica-81_s.jpg

Честит 1 март на всички читалищни дейци и радетели за читалищното дело! Да сте живи и здрави и с нови сили за отстояване на изконните български традиции! Честит празник!

Националният статистически институт стартира провеждането на наблюдение на читалищната дейност - 07.02.2018

___nsilogo_small_7_s.jpg

Националният статистически институт стартира провеждането на наблюдение на читалищната дейност през 2017 г., което обхваща всички читалища на територията на Република България. Изследването се провежда веднъж на пет години и е включено в Националната статистическа програма за 2018 година.   Отчетните единици получават уведомително писмо по електронна поща от Централното управление на Националния статистически институт или по обикновена поща от отдел „Статистически изследвания“ към съответните териториални статистически бюра.   Наблюдението ще предостави важна информация за провеждането на различни дейности в културен, образователен и творчески аспект.    Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в рубриката „Статистически данни“, раздел „Култура“/„Читалища“:

Семинар с читалищата от област Пазарджик - 11.12.2017

04328640936727a30744f2efbda0f4bd_s.jpg

В рамките на два дни – 14 и 15 декември с. Драгиново, общ. Велинград ще бъде домакин на семинар на тема „Читалището – реален партньор на училището в осъществяване на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността“, организиран от Регионален център „Читалища“ - Пазарджик. Във форума ще се включат над 40 участника – читалищни председатели и секретари от областта, представители на образователната система и Регионално управление на образованието – Пазарджик, кметове на населени места и граждански организации.   Цел на срещата: - обединяване и координиране на усилията на различни институции по проблемите с грамотността  на българските ученици; - затвърждаване  позициите на читалищата като центрове за информираност и места за учене през целия живот.   Насърчаването и повишаването на грамотността е европейски и национален

предишна 7 8 9 10 11 12 13 14 15 следваща