Новини

Регионална среща на читалищата от област Разград

06.12.17

Размер на шрифта: a |a |a|
24818975_1818063068207241_344095318_o_xs.jpg

На 30 ноември и 01 декември 2017 г. се проведе регионална среща на тема: „Читалищата от област Разград в условията на Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейска година на културното наследство. Състояние, проблеми, предизвикателства и перспективи за развитие”. В събитието, организирано от Регионален експертно – консултантски и информационен център „Читалища“-Разград, взеха участие читалищни секретари и председатели на читалища от област Разград, кметове на населени места, представители на областна и общински администрации, медии. Срещата имаше за цел да фокусира вниманието върху актуални въпроси, проблеми и перспективи за развитие на читалищната дейност, ролята на местната и държавна власт за институционално укрепване на читалищата от област Разград.

 

Сред гостите на срещата бе областния управител на област Разград г-н Гюнай Хюсмен, както и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов. Участие взе и доц. д-р Венцислав Велев - директор на Дирекция "Международни и регионални дейности“ в Министерството на културата.

 

Присъстващите бяха запознати и с презентации във връзка с предстоящото Българско Председателство на Съвета на ЕС. Представени бяха и възможности за финансиране на проекти за читалища, мрежата „Евродеск“ и възможностите за информация за програмите на ЕС в областта на образованието, младежката мобилност, работа и права. Споделена бе и добра практика по отношение изграждането и развитието на съвременната библиотечна мрежа в община Дулово. Обект на дискусия бе и ролята на местната власт за съхраняване и развитие на читалищата, партньорството като модел на взаимодействие при осъществяването на местната културна политикa, читалищата като място за учене през целия живот  и др. Проведе се и обучение относно финансово-счетоводна отчетност в читалищата, водена от С. Нихат -  дипломиран експерт- счетоводител.

 

С доклади се включиха: директорът на дирекция „Образование и култура“ в община Лозница - Айше Реджеб, началникът на отдел „Просвета, култура и техническо обслужване“ в община Кубрат - Здравко Вутов, управителят на ОИЦ-Разград Юлиян Данаилов, Мая Петрова от РБ “Проф. Боян Пенев“ - Разград, секретарят на НЧ “Развитие 1869“ - Разград Любомир Илиев.

 

Съпътстващо събитие беше представената фотоизложба  „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща снимки с дрон на 23 обекта от област Разград,  в т.ч. и читалища, изградени или ремонтирани по европейски проекти.

всички новини