Новини

Фолклорно лято във Варненско

31.07.09

Размер на шрифта: a |a |a|
golitsa1_xs.jpg
golitsa_xs.jpg

През месец август във Варненска област се провеждат няколко фолклорни събора: „Тополи пее и се смее”,  „Голица”, „Галата пее и танцува”. Тази година и трите събора се провеждат в един и същи ден – първи август.  Събрали пъстра китка от певци, свирачи и танцьори, те са своеобразен празник на красотата и богатството на българския народен гений.
  
Община Долни чифлик, сдружение „Голица”, Народно читалище „Христо Ботев” и кметството в село Голица със съдействието на Министерството на културата организират Десетият народен събор за народни певци и свирачи „Голица” в местността „Гермето”. Организаторите целят провеждането на събора да спомогне за проучване, популяризиране и съхраняване на музикалния фолклор от региона, да допринесе за откриването на млади таланти, да повиши интереса към песенния и инструментален фолклор. В него ще участват  изпълнители на народни инструменти (кавал, гайда, тамбура, гъдулка) и народни певци, изпълняващи необработен, автентичен фолклор от вайковската и други етнографски групи. Изпълнителите ще се оценяват от професионално  жури, което ще се съобразява със целите на събора. Освен наградите в различните категории ще бъдат присъдени и награди за най-оригинална и автентична носия, за най-млад и най-възрастен изпълнител и награда „Любимец на публиката”. Съборът в Голица дава поле за изява на млади и стари, певци и свирачи, от близо и далече. Най-важното условие е да обичат българския фолклор и да умеят да го представят добре пред журито и многобройната публика.
  
Съборът „Галата пее и танцува” се организира от Народно читалище „Васил Левски” кв. Галата, град Варна, с помощта на кметството в район  Аспарухово и съдействието на Община Варна. Той се провежда в рамките на ежегодните празници на квартала и няма състезателен характер. Според организаторите целта на събора е „да се съберем на една сцена и да дадем възможност за изява на малки и големи в различни жанрове на песенното, музикалното и танцовото изкуство.”Тази година съборът е посветен на 172 години от рождението на Васил Левски и 106 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се проведе в парка на старото училище над централния площад в квартала. В събора ще  участват индивидуални изпълнители, хорове, музикални формации, ансамбли, групи за народни и модерни танци, музиканти и оркестри. На жителите и гостите на квартал Галата ще бъде предложена и богата съпътстваща събора програма.

 


 

 

Информация от РЕКИЦ”Читалища”  Варна

всички новини