Новини

Тополи пее и се смее

31.07.09

Размер на шрифта: a |a |a|
dsc01817_xs.jpg
dsc01829_xs.jpg
img_0063_xs.jpg

За трета поредна година в началото на  август в с.Тополи, Варненска област ще се проведе регионален събор „Тополи пее и се смее”. Организатори са Народно читалище "Св.св Кирил и Методий" и Кметство Тополи. Съборът има за цел да да съхрани  и популяризира  фолклорното ни богатство в необработен  вид и да стимулира интереса и любовта на поколенията към самобитната българска култура. Участниците в него са певчески групи, индивидуални изпълнители на народни песни и словесен фолклор, инструменталисти, без възрастови ограничения. Задължително условие  e всички изпълнения да бъдат с  хумористичен характер, а изпълнителите – в автентични национални носии.  Наградният фонд се осигурява от организаторите, на изпълнителите се присъждат и грамоти за участие. В рамките на събора се провежда конкурс за най-гиздава невяста, най-гиздава мома и най-напет момък.
  
Тази година съборът ще се проведе на 1 август и е посветен на 130 години от основаването на селото и 30 години от създаването на колектива за автентичен фолклор при читалището. Заявки за участие са изпратили над 25 индивидуални и групови участници. Между тях има представители от почти всички общини от Варненска област, от Балчик, от Стожер и други населени места.
  
Класирането на участниците ще се извършва от жури, в състава на което влизат изтъкнати представители на фолклорното изкуство. Председател на журито ще бъде Атанас Илиев - фолкорист, диригент и композитор,  а  членове: Дафинка Дамянова – народна певица от „Мистерия на българските гласове” и преподавател по народно пеене в Национално училище по изкуствата „Д.Христов”гр. Варна и Иван Демиров – варненски поет, автор на песни.
Откриването на събора ще започне в 8.30 часа на 1 август на лятната сцена на читалището в село Тополи и се очаква да приключи около 19 часа, след обявяването на резултатите и награждаването на класиралите се участници. Ще има награди за най-атрактивно участие, за цялостно  представяне, Специална награда на кметството, награди за най-млад и най-възрастен участник и разбира се - награди в различните категории. Участници и гости на събора ще имат възможност да се насладят на невероятното чувство за хумор на народния творец.

 

 

Макар и за един ден, село Тополи ще се превърне в център на хумора за цяла Североизточна България.

  
По информация от РЕКИЦ Читалища във Варна

 

всички новини