Новини

Новият министър на културата Вежди Рашидов встъпи официално в длъжност

28.07.09

Размер на шрифта: a |a |a|
1502_site-1_xs.jpg

Новият министър на културата Вежди Рашидов встъпи днес официално в длъжност. След церемонията по приемственост в Гранитната зала на Министерския съвет проф. Стефан Данаилов и Вежди Рашидов дойдоха в Министерството на културата, където досегашният министър на културата проф. Стефан Данаилов предаде поста на своя приемник. „Искам да пожелая „Добре дошъл” на Вежди Рашидов. Първото важно нещо е, че той е човек на изкуството, водещ български скулптор, на когото предстои в следващите четири години на извърши добри деяния в полза на българската култура. Винаги във важни моменти съм споделял една мисъл – че културата е това, което остава, когато всичко друго отдавна е вече забравено. Затова първото нещо, което искам да предоставя на моя наследник, това е една уникална книга, която съхранявах през целия си мандат – „Манасиевите хроники”. Аз ти я връчвам сега, г-н Рашидов, за да я съхраняваш следващите четири години. Разбира се, не мога да не ти връча и още нещо, тази симпатична книга, това е отчетът за изминалия мандат на Министерството на културата, за да знаеш какво сме свършили”, каза проф. Стефан Данаилов при откриването на церемонията. Той благодари на екипа си, който успя „да възприеме правилото ми - да казва първо „да” и чак тогава „не”, защото ние сме тук в полза на гражданите”.
  
„В живота имах и прекрасни приятели, и много добри врагове, винаги съм имал качествени приятели и качествени врагове. Амбицирах се да отида в един мой роден край, викаха му „бастиона”, да видя какво е това „бастион”, от амбиции – успях. Имам една малка амбиция – ако до днес Министерството на културата е направило, да го кажем образно - „толкова”, ние още „толкова” ако сложим отгоре, за нас ще бъде голямо добро. Защото единственото, което ме кара да съм днес тук, е каузата, наречена „българска култура” и нищо друго. Имам средства вече да живея, имам прекрасно ателие, имам слава, имам име, имам внучки, имам деца, тъй че нищо друго, освен една кауза, която е в името на националната духовност, не би могла да ме накара да загубя четири години. Като казвам в името на нацията - тези четири години ще се лиша малко от време, предполагам, че г-н министърът досега се е лишил от другите си ангажименти, там, където е голям, велик, такъв, какъвто го обичаме всички, сигурно това ще се случи и с мен, давам си ясна сметка. Не знам дали съм голям работохолик, поне в ателието се работи. Голям инат съм, това трябва да го знаят хората. Едно качество имам – да загърбвам в името на по-големите ценности малките лични неща. Да, много бих искал да продължим всичко, което е направено досега, да ползваме всичко положително. За това ние, разбира се, ще положим труд, за да видим какво имаме налице. Да, няма да ми бъде лесно, на 58 години съм, за първи път ще се подписвам на ведомост, досега винаги съм бил свободен артист, малко като Левски – отвсякъде гонен и навсякъде приет общо взето, но осъзнавам, че отговорността е голяма, надявам се отново моят инат и хъс да ми помогнат да устоявам на всякакви предизвикателства и в никакъв случай няма да си позволя да работя против идентичността на българската нация. Така че смятайте, че просто ще надграждаме. Благодаря за топлите думи на Стефан Данаилов и го изпращаме с обич, а тази врата винаги ще бъде отворена за него, когато пожелае”, каза още министър Вежди Рашидов. Той представи и новия началник на кабинета на своя кабинет - г-жа Ива Петрони.
  
След това двамата министри – бивш и настоящ, се оттеглиха в министерския кабинет, където си размениха и лични подаръци. Проф. Стефан Данаилов подари на новия министър специална кутия за пури с всички аксесоари и с уговорката, че сигурно често ще му се налага да посяга към тях, за да тушира напрежението. Вежди Рашидов пък бе подготвил фотоапарат за проф. Данаилов, който той отдавна си бил харесал и му пожела да запечатва на него много нови хубави мигове. С това официалната част по приемственост приключи и двамата министри продължиха с деловата част от въвеждането във властта.

www.mc.government.bg

всички новини