Новини

Колективи от Перник и Кърджали участваха в 12-тия фолклорен фестивал на тюркските народи в Ялов, Турция

27.07.09

Размер на шрифта: a |a |a|
ialova_10_xs.jpg
ialova_1_xs.jpg
ialova_2_xs.jpg
ialova_6_xs.jpg

Танцов ансамбъл „Перник” при НЧ „Миньор” град Перник и сурвакари от Сдружение „Сурвакарска група” село Елов дол, Област Перник участваха за първи път като гости в 12-я международен фестивал на тюркските народи Ялова – 2009 в Република Турция. Гостуването е по покана на организацията „Яфем”.
  
В дните от 17 до 25 юли в Ялова и околни населени места 500 участника от 19 страни в Европа и Азия представиха традиционен танцов фолклор. Фестивалът е ежегоден и се организира от културното дружество „Яфем” в Ялова, създадено през 1988 година по инициатива на Ахмет Байкент. Организацията като съпредседатели сега ръководят Юзер Коюнджу и Бюлент Сюнмездер. Фестивалът е част от проявите по случай празника за освобождението на Ялова – 19 юли.
  
За 8-ми път във фестивала участва и Ансамбълът за местен турски фолклор „Кърджали” при НЧ „Юмер Лютфи”, град Кърджали. В дните на фестивала групите от Перник и Кърджали се представиха в множество концерти в Ялова и околните населени места. Танцовият ансамбъл „Перник” при НЧ „Миньор” и сурвакарите от Елов дол участваха със специално подготвена за фестивала програма от традиционен граовски танцов фолклор и обредни моменти от сурвакарския обичай. В концертите със свои изпълнения участва и народният певец Георги Гьолски – секретар на НЧ „Напредък” в град Радомир.
  
На среща с писатели, поети и журналисти в съпътстваща фестивала проява Богдана Сергинова представи стихове от новата си книга „Знаци по пътя”.

 

На вечер, посветена на България бе уредена етнографска изложба с ястия и традиционни предмети от бита, както и фотоси от участия на ТА „Перник”. Бе представен филм за Международния маскараден фестивал „Сурва 2008”.
  
По време на фестивала в Ялова представители на чуждестранните делегации имаха срещи с Валията на областта Мехмет Ерсой, Кмета на Ялова Якуп Кочал и организацията „Яфем” – домакин на фестивала.
  
На заключителната среща с организаторите бе изразено взаимното желание за продължаване на сътрудничеството за популяризиране на традиционното фолклорно наследство на Перник и Ялова в двете страни.

 


Информация от РЕКИЦ "Читалища" в Перник - http://www.chitalishta-pk.org/news.html

 

всички новини