Новини

Хоров концерт в Габрово

18.06.09

Размер на шрифта: a |a |a|
img_5998_xs.jpg
img_6004_xs.jpg

На 15 юни в залата на Регионален исторически музей се състоя концерт на два от хоровите състави на НЧ „Габрово” - „Габровските гласове” и Женски хор „Габрово”. Ценителите на това изкуство имаха възможността отново да се насладят на магията на песента. Официални гости на тържеството бяха представители на редица културни институции в града, експертите от РЕКИЦ „Читалища” - Габрово, журналисти и много гости .
  
Концертът започна с чудесното изпълнение на песента „Отче наш”, поднесено на публиката от „Габровските гласове” с художествен ръководител Донка Иванова. Чрез него зрителите в залата се докоснаха до един чист и различен свят, на молитва и преклонение, в който човек общува със своя Създател. Следващите изпълнения на песните : „Славей пее” , „Месечинке йеногрейке”, „Мене ли любиш”и др. накараха публиката да затаи дъх и да се потопи в многогласната река от красота и хармония. Гостите на концерта имаха възможността да чуят  и  песните „Янинно” и „Станиното лице”- по музика на Донка Иванова- художестен ръководител на групата,  които  са  запазена марка в репертоара на  „Габровските гласове” . Групата завърши участието си в концерта с песента „Сватба” на Христо Тодоров,   която беше  посрещната  от публиката с бурни аплодисменти.
  
На сцената се яви „Женски хор” при НЧ „Габрово” - Габрово с художествен ръководител Димитър Цонев. В притихналата зала зазвуча „О пресладкий ИЙсусе” по музика на Фатеев, последвана от „Ave Maria” на Шуман. Високият професионализъм на хористите накара публиката да изпадне в истинско  благоговение и  буквално да остене без дъх. Изпълненията  на класическите   френски песни от 16- ти век,  „Мостът на  Авиньон” и „Този месец май” , накараха зрителите да се пренесат в далечното минало и да осъзнаят изконната му връзка с бъдещето, защото  песента надхвърля рамките на времето и пространството и говори с универсалния език на изкуството. След това пътуване в музикалното измерение на западноевропейската култура,  изпълнителките от „Женски хор” при НЧ „Габрово”, заедно с публиката, „потърсиха”  стойността на родината  чрез песента „Родината е в моето сърце”. Представянето на   пестните „Заро моме”, „Жена разделница” и „Ерген деда” накараха зрителите да усетят силата и мъдростта на българската народна песен и  да се възхитят на майсторското   изпълнение на хористките.Следващото изпълнение на песента  „Тебе поем”  буквално взриви публиката и я накара да се изправи  на крака.  В знак на благодарност  хористите  отправиха към зрителите специален поздрав - „Многая лета”.Под бурните аплодисменти на публиката, художествените ръководители на съставите получиха поздравления и цветя от  РЕКИЦ „Читалища” - Габрово и свои почитатели.

 

всички новини