Новини

Групата за стари градски песни при читалище

18.06.09

Размер на шрифта: a |a |a|
snimka_xs.jpg

Две от три възможни награди грабна групата за градски песни „Ретроритъм” при Народно читалище „Съгласие” гр. Дебелец от националния фестивал „Под липите златен прах се рони” Стара Загора 2009.
Изключително голямата конкуренция от цялата страна (38 вокални групи, 9 дуета и 8 индивидуални изпълнители, състезаващи се в 4 концерта в рамките на два дни) затрудни максимално журито в състав: председател Стефан Диомов и членове Красимир Гюлмезов и Димитър Колев. Конкурсната програма се състоя в три категории: І-ва категория – Стара градска песен, ІІ-ра категория – за авторска песен и ІІІ-та – за шлагер от периода 40-90-те години на миналия век.
“Ретроритъм” се състезава във ІІ-ра и ІІІ-ра категория. Авторската песен на „Искам....” на художествен ръководител на състава Мария Бъчварова грабна приза в категорията си, а шлагерът на Мими Иванова „Знам море” по музика на Митко Щерев заслужи първата награда в ІІІ-та катерогия и взриви залата с бурните аплодисменти на публика и жури.
НЧ „Съгласие” е с традиции в този жанр на песенното изкуство. Вече 18 години „Ретроритъм” не спира възхода си и печели награда след награда в националните фестивали, заслужи доверието на Общината и 14 години е домакин на Празника на градската песен „Засмяна пролет”. Великолепното представяне провокира и две нови покани за участия във фестивали в Хасково и Силистра.

 


             

 

 

Юлиана Стефанова

 

 

/секретар на читалище „Съгласие” гр. Дебелец. Обл. Велико Търново/

 

всички новини