Новини

Министърът на културата проф. Ст. Данаилов бе отличен с голямата награда на СНЧ

11.05.09

Размер на шрифта: a |a |a|
nagrajdavane_xs.jpg

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов получи днес на официална церемония пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” Голямата годишна награда на Съюза на народните читалища на името на проф. Иван Шишманов. Голямата награда „Проф. Иван Шишманов” - статуетка и грамота, е присъдена на министър Стефан Данаилов за изключителните му заслуги за развитието на читалищното дело в България. Отличието му бе връчено от председателя на Съюза на народните читалища проф. Стоян Денчев.
 
     „Четири години работихме много добре, наистина се почувства някакво раздвижване. Бяха възстановени над 350 читалища, увеличиха се значително субсидиите. Читалищата могат да кандидатстват за средства с проекти - за събори, чествания и т.н.,” каза министър Данаилов при връчването на наградата и обеща, че ще продължава да помага на читалищата не само като министър, но и като гражданин.
     „Читалищата не са отживелица. Работят много активно и най-много награди за тях съм подписал”, каза още проф. Стефан Данаилов и изрази надежда, че до края на мандата на правителството ще се осъществи финалният етап на Националния преглед на художествената самодейност в Смолян, за който са заявили участие над 7500 певци и танцьори от цялата страна.
 
Наградата „Проф. Иван Шишманов” се връчва за четвърти път. Предишните й носители са президентът Желю Желев, омбудсманът Гиньо Ганев и екс премиерът Димитър Попов.
Генералният директор на НДК Христо Друмев беше обявен за почетен член на Съюза на народните читалища и получи почетния знак на организацията. Той каза, че приема наградата от името на „най-голямото читалище” - НДК, и се надява то още дълго да служи на българската просвета и култура.

всички новини