Новини

Общинския празник на любителското творчество в община Тутракан

17.04.09

Размер на шрифта: a |a |a|
_____________-_________________xs.jpg

Цветница в Тутракан Или читалищен хляб по тутракански

 

 

 

Това не е обикновен хляб. Цяла година и повече го подготвяме. Всяко читалище предварително е събрало необходимите ценни  добавки, желание и умение на самодейците, на читалищните дейци, на  Читалищните настоятелства, на кметове и  приятели на читалищното дело.

 

 

 

Убедени в своите качества Цветница-топла, слънчева и празнична прегърна невероятната красота от багри, майсторство, емоционалност и талант на всичките творци, за които сцената на ОНЧ „Н.Й.Вапцаров” се превърна в непресъхващ извор от песни, музика и танци. Росното биле на фолклора омая 400 участници в юбилейния спектакъл  посветен на 50 годишнината от началото на  Общинския празник на любителското творчество в  Община Тутракан, а те предадоха магията  на изкуството на тутраканци  , изпълнили залата за да се докоснат до неповторимата  българска душевност. Традициите завещани от предците са живи  те бяха и сега на сцената със същата жизнерадост, която те зарежда и си готов да я предадеш на  идващото младо поколение. А те идват след нас с жаждата да отпиват от бликащия извор на  фолклорното богатство. И на сцената се срещнаха най-възрастния и най-малкият участник – Хараламби Ангелов от с. Варненци и малката 4 годишна Силвена Иванова от с. Белица. Фолклорната огърлица изваяха любителските състави, които прославят името на Общината - Тутракан, Цар Самуил, Нова Черна, Старо село, Шуменци, Варненци, Белица, Преславци, Пенсионерските организации от Тутракан и Белица.

 

 

 

Специални гости от гр. Олтеница с танцова формация „Ализее” допълниха красотата на човешкото творчество. А във фоайето на читалището ентусиазираните читалищни дейци сътвориха в  изложба най-ценното от майсторските ръце на българката- плетива,шевици, дантели, изложба от цветя и сувенири от Клуб  за приложно изкуство „Фантазия” към Детския отдел на библиотеката.

 

 

 

Такава беше жаравата на Цветница 2009 в Тутракан. Затова и огънят не е загаснал голям и буен, а той се поддържа и от стотиците хора, дошли да се докоснат до росното биле на самодейността. Такъв е читалищният хляб- топъл и дъхав, майсторим го заедно 50 години на Общинският празник. А рецептата е желание, искреност, любов….. и  вяра в красотата на човешката духовност. В нея продължаваме да вярваме читалищните дейци от Тутраканска Община и всеки вкусил от читалищният хляб.

 

 
Сърдечна благодарност от ръководството на ОНЧ „Н.Й.Вапцаров”, към Община Тутракан, самодейните колективи и техните ръководители, читалищни дейци, секретари и библиотекари, читалищни настоятелства, ръководството на СОУ „Йордан Йовков”, СОУ ”Христо Ботев” и уважаваната от нас публика и всички приятели на читалищното дело.

 

Информация на РЕКИЦ "Читалища" в Силистра

 

всички новини