Новини

Великденски спектакъл в Плевен

16.04.09

Размер на шрифта: a |a |a|
10saglasie_xs.jpg

В събота - Велика събота, точно преди Великден, читалище "Съгласие" в гр. Плевен кани плевенчани на площад "Възраждане" от 11 часа на празничен Великденски фолклорен спектакъл, именуван "Обредност българска". Освен посветен на светлия християнски празник, спектакълът се явява и част от инициативите, с които се отбелязват 140 години от основаването на читалище "Съгласие" - създадено през 1869 година.

 

Постановката на спектакъла е на Михаил Денев, а участници са фолклорен ансамбъл "Мизия" към читалището, Детско-юношески танцов състав "Дъбниче" от Долни Дъбник и Ансамбъл за народни песни и танци "Северняче" при СОУ "Св.св. Кирил и Методий " в Пордим. Трите ансамбъла ще представят своето творчество под акомпанимента на голям оркестър и певци.

 

По време на празника ще бъдат пресъздадени автентични танци от пролетната обредна традиция - Уралия за Заговезни, Благовец, Лазарски Буенек, за Гергьовден. Ще се състои и изложба на обредни хлябове, козунаци и писани великденски яйца. Свежа изненада за гостите на празника ще бъде конкурсът за най-здраво великденско яйце, който ще се проведе импровизирано с хора от публиката, а победителят ще получи за награда телевизор, подгласниците му - обредни хлябове и козунаци.

 

Във втората част на спектакъла танцьорите от трите младежки фолклорни формации ще изпълнят пъстра китка от Македонски и Шопски танци и песни, като празникът ще завърши с весело великденско хоро.

Информация на РЕКИЦ "Читалища" - Плевен

всички новини