Новини

Семинар-практикум с читалищни секретари и библиотекари от област Велико Търново

14.04.09

Размер на шрифта: a |a |a|
s3010783_xs.jpg
s3010785_xs.jpg
s3010798_xs.jpg

В читалище “Искра” по инициатива на РЕКИЦ “Читалища” – Велико Търново се проведе семинар-практикум на тема “Работата на читалищната библиотека”.

 

Работните групи бяха сформирани от представители на общини Горна Оряховица, Свищов и Лясковец /7април/; Полски Тръмбеш, Елена, Златарица /8 април/ и Павликени, Стражица и Сухиндол /9 април/, като общият брой на участниците надхвърли 60 души.

 

В първата си част срещата, водена от проф. Марин Ковачев, преподавател от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, имаше за цел да разшири познанията на ангажираните с библиотечното дело в областта на библиотекознанието, библиографознанието, краезнанието и интериоризирането на библиотечните помещения. В съпътстващите лекционния курс дискусионни паузи теоретичното говорене беше измествано в посока на обсъждането на практически проблеми, свързани с функционирането на съвременната читалищна библиотека като възпитаваща и опазваща културната памет на обществото институция.

 

В следобедния блок на семинар-практикума участниците имаха възможност да споделят и обогатят опита си с представители на  Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. Читалищните библиотекари и секретари се консултираха и получиха методически указания от г-н Иван Александров /директор на РНБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново/ и г-жа Калина Иванова /зам. директор на РНБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново/, а Калоян Здравков /системен администратор към РНБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново/ представи съвременни софтуерни продукти, предназначени за нуждите на библиотеките.

 

В края на работните срещи участниците в семинар-практикума получиха практически насоки за попълването на проектните фишове по текущите проекти на Министерството на културата.
  
Екипът на РЕКИЦ “Читалища”-Велико Търново благодари на гостуващите лектори и на читалищните библиотекари и секретари, взели участие в проведения семинар-практикум.

всички новини