Новини

Проф. Стефан Данаилов откри новата зала „Сцена 17” в Министерството на културата.

14.04.09

Размер на шрифта: a |a |a|
1363_m.k._037_xs.jpg

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри днес в присъствието на театрални директори, актьори и почитатели на Мелпомена новата зала „Сцена 17” на 7-мия етаж в сградата на Министерството на културата. 
  
„Софиянци имат нужда от театър, в който могат да влизат безплатно”, каза министър Данаилов, след като сряза лентата на „Сцена 17”. „Сцената е една от най-модерните в техническо отношение в София. Практикаблите се вдигат на 50 см от земята и могат да се правят дори модни ревюта”, отбеляза още министърът и даде идея там да се организират и вечери на различни столични и извънстолични театри. През деня “Сцена 17” ще се превръща в конферентна зала или в място, на което да се осъществяват всякакъв вид творчески срещи.
  
Новото сценично пространство - „Сцена 17”, чието име идва от номера на адреса на министерството – бул. „Ал. Стамболийски” 17, е разположено на 7-мия етаж в сградата на ведомството. Изграждането на уникалното арт пространство започна през есента на 2008 г. Идеята на министър Данаилов е административната сграда на министерството да се „отвори” максимално към творците и публиката. „Сцена 17” ще бъде предоставяна безвъзмездно за спектакли на различните видове изкуства, представяния на книги, за конференции и др.
  
През 60-те и 70-те години на XX век на мястото на днешната „Сцена 17” се е намирала Заседателната зала на Министерството на културата, а в последните 10-15 г. помещенията са използвани за склад.  Сега „Сцена 17” е модерно сценично пространство, разположено на 118 кв.м., като сцената е 48 кв.м. В залата свободно са подредени 60 зрителски места, има модерна климатична инсталация и е монтирана съвременна озвучителна и осветителна техника. Сценичният подиум е от модули с коригираща се височина /практикабли/, което позволява бърза смяна на декора. Има удобна гримьорна за артистите и санитарни помещения за посетителите и артистите, както и душ кабина за изпълнителите. Аварийният изход от залата се свърза със съществуващия коридор в по-старото крило на сградата на министерството така, че при необхидимост да могат да се ползват двата асансьора и стълбището към служебния вход. Заедно с това бе осъвременено според съвременните стандарти пространството и техническото оборудване и на галерия „Средец”. Така, заедно с книжарницата и киносалона в Евроцентъра административната сграда на Министерството на културата се превърна в истинско културно средище със свободен достъп за творци и потребители на всички видове изкуства. 
  
Откриването на новата „Сцена 17” бе със спектакъла „Жажда” – авторски проект на младия режисьор Велимир Велев. Участваха: Ал. Илиева, Ал. Караманов, Ж. Джуранов, Ив. Енев, М. Стоянова, Н. Василева, Р. Русев, С. Петрова, Ст. Стоянов, Т. Евтимова – абсолвенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов” - София, клас проф. Д. Рускова.

Снимки от откриването

всички новини