Майски празници в обл. Разград

Размер на шрифта: a |a |a|
Майските празници, наситени с културни събития ще дадат духовна храна за населението на Разградска област.

 

Много от селищата ще отпразнуват селищните си празници в читалищата с богати програми от самодейните състави.
Празникът Гергьовден ще бъде отбелязан повсеместно с възстановка на обичая и  програми от читалищните самодейци.
С особена тържественост ще протекат културните събития, свързани с отбелязване на 24 май- денят на българската просвета и култура и  славянската писменост.
На 01. 05. 2008 год.ансамбъл „Разград”при читалище „Напредък” ще изнесе концерт в местността Люляците край гр. Кубрат.
От 07 до 30 май 2008 год. в РБ” Проф. Б. Пенев” ще се проведе документална изложба по случай 120 години от рождението на разградския писател Христо Миндов.
На 08.05.08 год. се откриват дните на фестивала Вълшебната завеса. с гостуващи спектакли в Разград.
На 09 май от 17.30 часа на площада пред Общински културен център ще бъде отбелязан Денят на Европа с участие на детски състави. Читалището в с. Стражец ще отбележи празника с детска програма.
На 11.05.08 год., ще бъде отбелязан денят на библиотечните и информационни работници.
На 17 и 18 май ще се проведе творческа среща на млади пианисти в залата на Разградската филхармония.
На 17 05.08 год.читалищните самодейци от с. Топчии ще вземат участие с други състави от областта  в Старопланински събор „Балкан фолк” 2008.
На 21 и 22 май възпитаници на ДМШ „ Ил. Бърнев” при читалище „Развитие „ ще вземат участие в конкурса „Медни гласчета ” гр. Кубрат.
На 28 май възпитаници на  ДМШ  към читалище „ Развитие ще участват в конкурса „ Руски песни и танци” в гр. Сливен.
„Белите нощи”по време на седмицата на музеите в Разград на 21-22 май предлагат танцови спектакли, ”Демонстрации на български магически практики”, „Пътуване през времето”,”От гардероба на баба”, „Разград в Европа от началото на 20 век”,„ С носталгия по младостта”, „Реликви от Възраждането”, концерти, посещение на музейните експозиции и изложба на Златния Пегас”
Читалище”Светлина” с. Мортагоново ще празнува своя 80 годишен юбилей на 24 май 2008 година в салона на читалището. Самодейни и гостуващи състави ще изнесат богата програма.
На 8 май самодейците ще вземат участие във фестивала на туристическата анимация в гр. Русе.
Освен участието на 01 май в гр. Кубрат ансамбъл „Разград” ще участва на 8 май  в Четвъртото регионално туристическо изложение в гр. Русе,на 10 май в Балкан фолк в гр. В. Търново и в големия общоградски концерт по случай 24 май.
Читалище „Развитие” гр. Разград, освен по дати изброените участия в информацията ще се включи в програмите по абитюрентските балове с балетния състав.
С тържествени концерти, изложби и други изяви ще бъде отбелязан 24 май- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Много творчески срещи с местни творци и литературни клубове организират читалищата в областтас връчване на награди за най- добър читател.
На 31май ще се проведе Хоров фестивал Разград 2008 год. с участието  хора на читалище „Развитие”.
В община Исперих на 11 май ще се проведе среща с местни поети.
На 9 маи самодейци от читалището ще вземат участие във фестивала на етносите в Сеново.
На 9 май от 17 .00 часа читалището организира „Шоу под звездите”
 Същия ден ще се проведе Детско утро за отпразнуване денят на Европа,със срещи на библиотечните клубове.
От 17.00 ч. на 12 май ще се открие изложба „Стари български майстори” от фонда на Разградската художествена галерия.
На 14 май от 17.30 ч. – концерт на Живко Кръстев.
На 15. 05.08 год. от15 часа в сладкарница „Глобус” ще се проведе среща на Литературен клуб „Петя Йорданова” с гостуващи творци.
На 17 май в  ИАР „Сборяново”, община Исперих ще се проведе Традиционен събор на турския фолклор в местността „Демир Баба теке”.
От 20.00 ч.  на 17 май започват Нощи на музеите.
На 22.05 от 16.30 ч. в етнографската къща ще се проведе празничен концерт на самодейците от читалището.
На 23.05 от 17.30 часа ще има празничен концерт, а на 24 май от 10.00 часа Празнично шествие пред паметника на хан Аспарух, с което ще започне и селищния празник.
На 30 .05.08 год. през града ще премине поход „По стъпките на Таньо войвода с преглед на маршовата и строева подготовка от 16.00 часа.
 В Библиотеката на 30 май от 10.00 часа ще се състои среща на клубовете „Искрици”, „Цветна дъга” и „Бит и култура”.
На 30 май от 10.00 часа ще се организира в ресторант „Ливнии” среща с сеца с увреждания, а от 16.00 часа в парк”Вл. Друмев” по случай Деня на детето ще се проведе -рисунка на асфалт.
В община Завет стана традиция децата от първи клас на 23 май от 11.00 часа да провеждат екскурзия в читалищната библиотека и да се приемат най- младите читатели с весела и забавна за децата програма.
В читалищните библиотеки ще бъде отбелязана и 50 годишнината от смъртта на Ран Босилек .
В с. Острово е предвидена изложба с нови книги във връзка със седмицата на книгата.
В читалището в гр. Завет на 11 май е предвидена среща с детския писател К. Назъров и срещи с местни творци на художественото слово в дните преди 24 май.
 Тържество от 10.00 часа в читалището на 24 май с участие на самодейците.
В община Лозница празничния календар е наситен с творчески срещи, селищни тържества , свързани с празничния календар за месеца с участието на читалищните самодейци в програмите.
Най значимото събитие от майските празници е провеждането на Общинския фолклорен празник на 06.05.08 год. в местността Тюлбето край с. Сейдол-празник на помашкия етнос.
В община Кубрат от 01-03 май ще се проведе Осми Международен фолклорен фестивал „Божурите”.
На 6 май селата Севар, Горичево , и Божурово имат селищни празници.
Националният детски конкурс „ Медни гласчета” на 21-22 май за млади изпълнители на забавна песен се провежда с активното съдействие на Лили Иванова и с подкрепата на Министерството на културата.
24 май е ден на Кубрат , и селата Звънарци и Медовене.
С тържествени концерти от самодейните състави ще бъде отбелязан празникът на Българската просвета и култура и славянската писменост.