Читалище "Д-р Петър Берон" - гр. София

Размер на шрифта: a |a |a|
В своята 80 годишна история Народно Читалище „Д-р Петър Берон", успя да се наложи като един от културните центрове на Столицата. Заедно с мисията си за просвещение изразена в работата на библиотека и образователни школи то успя да създаде свое пространство на културно творчество .Чрез изявите на забележителните си художествени колективи и техните именити художествени ръководители дава своя принос в националната ни култура. Емблематични за Народно Читалище „Д-р Петър Берон" са: Хорово общество „Христина Морфова - Български славей" с главен художествен ръководител проф. Лилия Гюлева, Младежки танцов състав „ЖАР" с главен художествен ръководител - до неотдавна Райна Тодорова и хореограф Красимир Христов, Балетно студио „Красимира Колдамова" с главен художествен ръководител Красимира Колдамова, Музикална школа, Школа за спортни танци, Школа за изобразително изкуство, професионалния камерен оркестър Колегиум Музикум „Банкя" с Диригент - проф. Емил Янев и др. Освен множеството национални отличия, тези състави донесоха на българската култура и най-високи награди от авторитетни международни конкурси и фестивали.
В дългата си история, Народно Читалище „Д-р Петър Берон" винаги е откликвало на потребностите на българското общество, отразявало е най-доброто от националната ни традиция, с културни прояви, в които са намирали място творческите изяви на всички негови възпитаници. В различни етапи от своето артистично развитие с дейността на читалището и неговите художествени състави са били свързани крупни български творчески личности.
Неведнъж читалището е ставало инициатор за провеждане на Национални и Международни форуми, семинари, фестивали, телевизионни участия и концертни прояви. Изтъкнати български композитори и хореографи са създали специални произведения и постановки за съставите на читалището. Негови гости са били изтъкнати български и чуждестранни деятели на изкуството и културата.
В зората на новия 21 век Народно Читалище „Д-р Петър Берон" отново е средище на познание и творчество, среща на различни поколения заедно проектиращи едно общо бъдеще.
През 1976 г. Народно Читалище „Д-р Петър Берон" е удостоено с орден „Кирил и Методий" -1 степен, а през 1996 г. с почетния знак на София.

http://www.chitaliste-drpeterberon.com/index.html