Читалище "Св.Св. Кирил и Методий" - кв. Враждебна, София

Размер на шрифта: a |a |a|
Народно читалище ”Св.Св.Кирил и Методий” е създадено на 26 май през 1926 г. в кв.Враждебна – гр.София. В архива на читалището е запазен неговият учредителителен протокол.
Създават се танцов състав, театрална група, певчески състав на изворен фолклор. Провеждат се сказки, литературни четения. Обогатява се библиотеката. Самодейци представят пиеси: ”Хъшове”, ”Пижо и Пендо”, ”Руска”, ”Обесването на Васил Левски”, ”Чумави” и др. Концертите на танцовия и певческия състави се провеждат при препълнен салон. Коледарска група коледува всяка година. Кукери представят обреда ”Джамала”. Тодоров ден е всеобщ празник с надбягвания на коне. Участията преминават и в извън селищни празници – гостувания на други читалища, фестивали, конкурси. Под ръководството на Райчо Раев, Георги Стоянов, Цветомила Манасиева съставите печелят много награди, грамоти, и призови места. Новата читалищна сграда, построена през 1961 г. вече се пълни с млади хора. Щафетата е поета от синове и внуци, и се носи с достойнство напред към прослава на традицията. Вече 80 години читалището се е превърнало в притегателен интелектуален център, където се създават, развиват и реализират творческите заложби на младите враждебненци. Читалището е център на духовност, пресечна точка на много таланти, творчески срещи и родолюбие.
Читалищните изяви са факел по пътя на таланта. От тук тръгват много надарени деца към музикални, хореографски, изобразителни и театрални сцени.
В началото са били сбирките, сказките, литературните четения, театралните представления, провеждани в коридора на училището. С годините дейностите стават все по-многобройни. Създават се театрални трупи, танцов и певчески състави за изворен фолклор. Концертите се провеждат при препълнен салон.
Неизменно е участието на читалищните състави при всички национални събори, конкурси, фестивали и винаги със златни медали и награди и винаги първите места при надпяванията в Копривщица, ”Орфеево изворче”, ”Орфеева дарба”, ”Младежта твори”, ”Ритъм, багри, настроение”, ”Шопска пролетна песен”, ”При шопите”.
Вокална група ”Чучулиги” многократно са заснемани от телевизията и имат над 100 концерта на международна сцена. Наши състави са аплодирани във Франция, Алжир, Турция, Унгария, Македония, Русия, Югославия, при Банадските и Бесарабски българи.
Читалищната библиотека има 14000 тома и е търсено място от ученици, студенти и любознателни граждани. Най-многобройни читатели са ученици, кандидат-студенти, студенти, които намират тук не само художествена, но и много учебна и справочна литература. Пенсионери идват да четат ежедневната преса. Въпреки трудностите, библиотеката непрекъснато се обогатява и осъвременява. Много разчитаме на дарителите. Благодарение на Цанка Константинова получаваме много книги от Националната библиотека. 6000 тома дарение получихме от Цветанка Дюстабанова, наследница на Васил Априлов и Цанко Дюстабанов – имена свързани с просветното дело в България. Някои книги имат антикварна стойност.

http://www.vrazhdebna.com/