Ден на Европа 2020 - #оставамЕСолидарни

Размер на шрифта: a |a |a|
Европейските информационни мрежи в България, с подкрепата на Представителство на Европейската комисия в България, обединяват усилия, за да отбележат Деня на Европа чрез онлайн информационна кампания, в продължение на дългогодишната традиция, инициирана от информационен център „Европа Директно“ – София.

 
В инициативата тази година се включват Бюро „Творческа Европа”- офис “Култура”, Център за развитие на човешките ресурси, Младежки Екип Европа, Бюро „Творческа Европа“ – офис МЕДИА, Национален център за контакт по програма „Европа за гражданите“, „Enterprise Europe Network“ – България, Европейски потребителски център България и Информационна мрежа „Европа Директно“ – България.

 
В рамките на кампанията по случай 9 май, във всеки от дните между 1 и 8 май, на Facebook страницата на Европейската комисия в България, ще бъде представяна една от мрежите, която от своя страна през целия ден ще публикува интересно и полезно съдържание на своята Facebook страница. Гражданите имат възможност да се запознаят с дейността на всяка една от информационните мрежи на ЕС и да задават своите въпроси към нейните представители. Всички публикации от кампанията ще могат да бъдат следени с хаштага #ОставамЕСолидарни.

 
Чрез тази своя кампания европейските информационни мрежи в България и Представителството на Европейската комисия в България продължават заедно да предоставят на гражданите полезна и интересна информация, както и възможност за диалог, въпреки условията на социална изолация във връзка с пандемията COVID-19. Освен това европейските мрежи ще утвърдят ефективната си съвместна работа в полза на гражданите, дори във времена на динамични промени и непредвидими обстоятелства.

 
Кулминацията на кампанията ще бъде на 9 май (събота) от 11.00 ч., когато ще се състои граждански диалог с европейския комисар Мария Габриел, която отговаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Събитието е под наслов Ден на Европа 2020: Още по-силни заедно. Комисар Габриел ще отговори на най-често задаваните въпроси от граждани към европейските мрежи. Зрителите ще имат  възможност да задават своите въпроси към комисар Габриел и на живо чрез онлайн платформата Slido, където трябва да влезете с хаштаг #EuropeDay. Събитието ще се излъчва на живо във Facebook и Twitter страниците на Представителството на ЕК, както и пряко в ефира на БНТ2 и програма Христо Ботев на БНР.

 
Комисар Мария Габриел ще даде информация за мерките, които Европейският съюз предприе в помощ на държавите-членки и ще отговаря на въпроси на гражданите за най-силното ни оръжие срещу кризата – науката и иновациите.

 
Какво е значението на европейската солидарност и защо можем да се справим с кризата единствено заедно? Как европейските научни изследвания ще доведат до решение на глобалната криза? Кои са поуките от дистанционното обучение и какво е бъдещето на образованието? Каква подкрепа оказва ЕС на културния сектор и спорта? Тези и други предизвикателства ще са сред обсъжданите теми в продължение на един час в Деня на Европа, когато се навършват точно 70 години от историческата Декларация на Робер Шуман
 

 
 
Календар на публикациите и страниците на мрежите:

  1. май – Бюро “Творческа Европа”- офис “Култура”
  2. май – Център за развитие на човешките ресурси
  3. май – Младежки Екип Европа
  4. май – Бюро „Творческа Европа“ – офис МЕДИА
  5. май – Национален център за контакт по програма „Европа за гражданите“
  6. май – Enterprise Europe Network – България
  7. май – Европейски потребителски център – България
  8. май – Информационна мрежа „Европа Директно“ – България