Продължава подготовката на XI Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015

Размер на шрифта: a |a |a|

На 18 май т.г. в Министерството на културата се проведе работна среща във връзка с подготовката на XI Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015.

Участие в дискусията взеха представители на областните управи в страната, както и експерти от Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”. От страна на община Копривщица присъстваха кметът на общината – г-н Генчо Герданов и г-жа Искра Шипева – директор на Дирекция „Музеи“ в града. От страна на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН /ИЕФЕМ/ на срещата присъстваше научният секретар – доц. д-р Веселка Тончева – Научен секретар.

 

Работната среща бе открита и се ръководеше от началника на отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата доц. д-р Венцислав Велев. Дискутираха се въпросите, свързани с провеждането на регионалните събори в страната, както и готовността на областните управи по тяхното провеждане.


 

 


Юбилейното издание на събора, който се провежда от 1965 г., ще премине под личния патронаж на г-жа Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО.

 

Датите на провеждане на събора са 7, 8 и 9 август 2015 година. Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” популяризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цялата страна.