Чети с мен

Размер на шрифта: a |a |a|

Подготовката на мащабно събитие с мото „Чети с мен“ стартира Министерството на културата. Кулминацията ще бъде на 28 септември в Борисовата градина, където хиляди ще се съберат с книга в ръка, за да четат заедно.

 

Всеки желаещ ще може да прекара последния неделен ден от септември с книга в ръка на открито заедно с други любители на четенето. В същото време в различни кътове в Борисовата градина популярни личности и посланици на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

 

Освен Министерство на културата, в организационния комитет за „Чети с мен“ са и Министерство на образованието и науката, Асоциация българска книга, Фондация „Глобални библиотеки - България", както и сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и „Детски книги”. В организацията се включват: Съюз на народните читалища, Българска библиотечно-информационна асоциация, Български дарителски форум, Център за приобщаващо образование, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата.

 

Масовото четене ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев, а партньор е и Столична община.

 

Организационният комитет е отворен за всички с идеи и желание да подкрепят инициативата.

 

Основната цел: поставяне на рекорд за масово четене. Мото на кампанията: „Чети с мен, доведи приятел.”

 

Смисълът да се организира масово четене е в това хората да се обединят около един акт – четенето, без културни, демографски, поколенчески, технологични или поведенчески различия.

 

С кампанията хората ще могат да се докоснат до любимите си български писатели и поети, ще се срещнат с популярни лица, ще обменят заглавия, любими цитати, книги, лични текстове, идеи за офлайн или онлайн места, на които да откриват редки или нови издания, да общуват чрез словото и четенето един на друг, от книгата на хартиен носител или в електронен вид, по нетрадиционен и изключителен начин.

 

Паралелно с читателските кътове ще бъдат изградени и буккросинг зона, кът за четене на детски книги, илюстраторски работилници, както и кът за Кутия за приказки, където познати лица ще четат свои собствени текстове.

 

Вече е активна и Facebook страницата на събитието, може да се присъедините или да се запознаете с нея  тук.

 

Министерството на културата стартира инициативата "Чети с мен"

Подготовката на мащабно събитие с мото „Чети с мен“ стартира Министерството на културата. Кулминацията ще бъде на 28 септември в Борисовата градина, където хиляди ще се съберат с книга в ръка, за да четат заедно.   Всеки желаещ ще може да прекара последния неделен ден от септември с книга в ръка на открито заедно с други любители на четенето. В същото време в различни кътове в Борисовата градина