Нестинарството - световен шедьовър обявен от ЮНЕСКО

Размер на шрифта: a |a |a|
Нестинарството бе официално включено в Представителния списък на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството. Това стана в рамките на Четвъртата редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който се провежда в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства. С това се поставя за цел съхраняването и предаването на тази хилядолетна българска традиция на следващите поколения.
  
Вписването на нестинарството като втори български шедьовър след „Бистришките баби” (2005 г.) в Представителния списък с нематериалното културно наследство е поредният голям успех на България в ЮНЕСКО. Това е несъмнено признание за страната ни, която през последните години се очерта като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството и със значимия си принос за световното културно многообразие.
  
Със специален проект „Нестинарството - послания от миналото” в Абу Даби бе представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в с. Българи в региона на Странджа планина.

Тук можете да видите официалното представяне на Нестинарството, както и представителния филм за него -

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?RL=00191&topic=desc