100 години читалище "Светлина" - с. Русокастро

Размер на шрифта: a |a |a|
През 1909 година учителите в Русокастро Чудомир Кантаржиев, Петър Кратунов и Йордан Тончев обмислят плана за учредяване на читалище в селото. Те изпращат на няколко пъти изложения до Министерството на просвещението за учредяване на читалище, но не получават отговор. На своя отговорност на 11.05.1909 година , в деня на братята Св. св. Кирил и Методий насрочват учредително събрание. Прочита се първият устав, очертават се целите и задачите на читалището и се изтъква необходимостта му за учениците и жителите на селото. За председател е избран Йордан Тончев, който рецитира „Върви, народе възродени!”Отслужен е водосвет, а родолюбци даряват книги от личните си библиотеки.
Периодът на войните /1912-1918 год./ се отразява неблагоприятно на читалищната дейност. Повечето учители са мобилизирани, а русокастренци живеят в непрекъснат стрес и недоимък.
Едва през 1927 година, след продължителни преговори е получено узаконяване на читалището от Министерството на просвещението. – Това е малка част от емоционалните спомени на Георги Тасев – дългогодишен учител – столетник от гр. Камено.

Днес новият читалищен дом се извисява на три етажа и притежава богата библиотека с художествена и научно – популярна литература.В него се развива изключително разнообразна културно – творческа дейност чрез женската битова група, русокастренския хор и др.


Своя достолепен стогодишен юбилей читалището ще чества тържествено, подпомогнато от Община Камено, инициативния комитет на с. Русокастро и фондация „Русокастрон”. Те организират фолклорно веселие, посветено на 100 години читалищна дейност и Гергьовден – местния празник на селото.
Програмата включва:
5 май:
10. 00 часа – Авторали в местността Русин камък
18. 00 часа – Откриване на паметна плоча по случай 100 години читалищна дейност в селото
19. 00 часа – Тържествен концерт с участието на фолклорни групи при читалището в Русокастро: Вокална група при пенсионерски клуб, ДТА „Здравец” – Камено, битови групи от селата Ливада, Тръстиково и Полски извор, както и оркестър „Нестинари” със солист Ирена Станкова.
6 май:
11. 00 часа – Водосвет в храм „Св. Георги” в местността Русин камък
12.00 часа – Футболна среща между ФК „Русокастро”/мъже/ и „Русокастро”/ ветерани/
14.00 часа – Народни борби на стадиона.