Песпонеделник в Широка лъка

Размер на шрифта: a |a |a|
Осем кукерски състава от цяла България ще участват в карнавалния празник Песпонеделник в Широка лъка. Организатор е кметството в Широка лъка и читалище „Екзарх Йосиф” също в Широка лъка. Това каза на пресконференция кметът на смолянското село Александър Каврошилов. Кукерските състави са от Симитли, Благоевградско, Варвара-Пазарджишко, Драгоданово-Сливенско, Ябълково–Кюстендилско, Войнягово, Жабокрът и Отец Паисиево–Пловдивско.
През цялата седмица, предшестваща карнавала, всяка вечер местният кукерски състав в Широка лъка обикаля селото за да прогони злото. Тази година кукерският карнавал е посветен на 131 годишнината от Освобождението на България. Освен това съвпада и с християнския празник Сирни заговезни.

 

Празникът ще започне в неделя от 11.00 часа на площада в селото. Един състав включва около 50 човека, а общият брой на кукерите ще бъде около 500 души. В рамките на 15 минути всеки състав ще представи традиционните обичаи.

Всички състави ще получат грамоти и парични награди.       


Кукерският състав ”Песяци” в Широка лъка е създаден 1967 година. Традицията се предава от бащите на синове и сега съставът се състои от млади момчета. Най-малкия кукер е на шест години, а най-възрастният е на около 40 години. Този езически празник, носещ името Песпонеделник, се провежда от незапомнени времена. Свързан със Сирни заговезни и се провежда винаги в понеделник, /сега  първата неделя на м. март/. Провежда се на открито в центъра на село Широка лъка.
„Песяците” са преоблечени хора, предимно мъже с черни вълнени сукмани, с червени кантове- наречени вълненици. На кръста са препасани с кожени колани, с  навърза на тях чанове и звънци, наречени „дюмбелеци”. На главата си носят кожена маска от коза или от овца, задължително е да има мартеница и чеснов лук на нея. Обути са с цървули и държат дървена, червена сабя „спатилка” и дървен калам, през който духат пепел и така гонят злото, за което помага и силният звън на чановете. Всички кукери се събират в центъра на селото, първо играят в един кръг, после се разделят на две, правят три обиколки и след това 2-ма от кукерите изпълняват ролята на волове, които орат почвата, а 3-ти е орач. Следващ сее жито и така предрича плодородие и берекет за годината. Останалите кукери зариват житото с крака и със спатилките си. Запалват купчина сено и я прескачат 3 пъти, за да бяга злото.В ритуала участва и преоблечена бременна жена, която по-късно е похитена от злосторник, и тя ражда принудително, а той е наказан  веднага, чрез обесване на импровизирана бесилка на ралото на кукерите.Раждането на малкият кукер символизира идването на пролетта и плодородието.Участва и друга жена, която носи съпруга си на гръб, защото е инвалид, това символизира покорството на жената. Ритуалът завършва с обиколка на всички  кукери в  кръг.
Идеята на този езически празник в началото на месец март е да бъде прогонено злото и да бъде засаден новият живот.