Хорови празници “Янко Мустаков” - Свищов`2008

Размер на шрифта: a |a |a|
140 годишнината от основаването на Първи български хор “Янко Мустаков” ще бъде отбелязана с тридневни празници

 

 

 

От 20 до 22 юни Свищов ще бъде домакин на Дванадесетите хорови празници “Янко Мустаков”, водещи началото си от 1982 година.

 

 

 

Тази година празниците ще преминат под знака на 140 годишнината от основаването на Първи български хор “Янко Мустаков” при ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”, поставил началото на хоровото изкуство в България.

 

 

 

Организатори на хоровите празници са Община Свищов и ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”. В програмата ще участват хорови формации от София, Русе, Казанлък, Пловдив и Свищов.

 

 

 

Празниците ще започнат на 20 юни от 19 ч. с дефиле на участващите хорове и поднасяне на цветя на паметната плоча на Янко Мустаков. Официалното откриване ще състои същия ден от 20.30 часа на амфитеатралната сцена в парк “Калето” с концерт на Първи български хор “Янко Мустаков”. Солисти на хора ще бъдат оперната прима Христина Ангелакова и рок-музикантът Кирил Маричков, с участието на Държавна филхармония - Враца.

 

 

 

Вторият фестивален ден ще се проведе в салона на ПБЧ “Еленка и Кирил Д. Аврамови”. В сутрешния концерт, от 11 часа, ще се представят Свищовският детски хор и Хорът на пловдивските момчета и младежи “Стефка Благоева”. От 16 часа в кафе – галерия “Антиквариат” ще се състои работна среща на тема „Състояние и развитие на любителското хорово изкуство в България”. Концертите на Дамски хор “Морфова - Прокопова” - София, Смесен хор “Петко Стайнов” - Казанлък, и Смесен хор “Васил Арнаудов” – Русе, ще се състоят от 19 часа.

 

 

 

Хоровите празници ще продължат и на 22 юни. От 11 часа в храм „Свето Преображение”, където за първи път е запял хор “Янко Мустаков” през 1868 г., ще състои концерт от православна музика.

Първият български хор е основан в град Свищов през 1868 г. от Янко Мустаков - учител, всестранно надарен музикант и общественик.
През 1934 г. Хорът приема името "Народен хор "Янко Мустаков" - като израз на почит към личността и делото на своя основател.
Хор "Янко Мустаков" е участвал в редици български и международни хорови фестивали и конкурси. Носител е на две първи и три втори награди от конкурси в Полхайм – Германия (1988г.) и Кантонигрос - Испания (1990г.). Изнасял е концерти в Унгария, Полша, Украйна, Гърция, Германия, Италия, Испания, Турция. Участвал е в две издания на Фестивал за църковна музика във Волос - Гърция (2000 г., 2002 г.); Втори празници на църковната музика - Габрово (2004); Първи международен хоров фестивал в Белград - Сърбия (2005 г.); Първи Балкански хоров фестивал “Янко Мустаков - Микис Теодоракис” - Свищов (2006 г.) и в откриването на 4-ти Хоров фестивал “Микис Теодоракис” - Нафпактос, Гърция (2007 г.)
Репертоарът на Хора включва огромен брой акапелни песни от всички стилове и епохи, както и произведения от кантатно-ораториалния жанр. Централно място  винаги са заемали творбите от български автори. В последните години обогатява програмата  си с прозведения в стил  джаз и блус, изнася концерти съвместно с пианиста Владимир Радулов, Дикси-бенд “Тетевен”, участва в 2 издания на “Блузфест”.
Осъществил е радио и телевизионни продукции с Българско национално радио и Българска национална телевизия. Удостоен е с най-високото българско отличие в областта на културата - орден "Кирил и Методий" І степен.
От създаването си Хорът е ръководен от плеяда талантливи диригенти: Я. Мустаков, Я. Чакалов, С. Драганов, И. Лозанов, Н. Иванов, Л. Павлов, Т. Кабакчиев. През 1980 проф. Васил Арнаудов става консултант на хора и  до края на живота му Първи български хор “Янко Мустаков” остава творчески свързан с него. През този период свищовският хор достига най-големите си успехи и отличия. От 1992-2005 г. главен художествен ръководител на хор "Янко Мустаков" е Георги Делиганев - изтъкнат български хоров специалист и дългогодишен вокален педагог на хора. От 1998 г. диригент на хор “Янко Мустаков”  е Елизабет Людмилова.
От 1982 г. Хорът е домакин на националните хорови празници, носещи името на Янко Мустаков, на които предстои Дванайсетото издание от 20 до 22 юни тази година.