Новини

Семинар с читалищните дейци от обл. Пазарджик

24.10.17

Размер на шрифта: a |a |a|
untitled_xs.jpg

На 25 октомври, броени дни преди 1 ноември, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик ще проведе семинар на тема „Статут, управление и дейност на народните читалища – акценти, срокове и процедури по Закона за народните читалища и Закона за обществените библиотеки. Форумът се посвещава на Деня на народните будители. Изказ е на признание и приветствие към Регионалната читалищна колегия за труда и усърдието, с които читалищните дейци, като съвременни будители, разпалват искрата на знание, просвещение и култура, за да поддържат жив духа български. Ще гостуват представители на Българска библиотечно-информационна асоциация /ББИА/ гр. София, имащи отношение към значението на читалищните библиотеки като центрове за четене и информираност на местното население. Емоционална ще е срещата и  заради специалното участие като лектор на Николина Коцева, помощник и приятел от десетилетия на читалищните библиотекари от областта, по настоящем офис мениджър в ББИА и дългогодишен методист на РБ „Н. Фурнаджиев“ – Пазарджик от близкото минало,. Домакин на събитието ще бъде читалище „Христо Ботев – 1897 г.“ гр. Пазарджик. Мястото и датата на провеждане са в унисон с онази празничната атмосфера, която ни завладява винаги в навечерието на предстоящия Ден на народните будители – времето, когато в читалищата масово се провеждат тържества на будния български дух, на стремежа към знание и непосредствения досег с постиженията на културата.

 

РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик поздравява професионалната общност от Регионалната читалищна мрежа с  настъпването на 1-ви ноември, като пожелава на работещите в читалищата   с гордост и лекота  да носят отговорността пред поколенията, за продължаването и развитието на читалищното дело – днес и в бъдеще време, да бъдат удоволетворени от труда си и винаги вдъхновени от примера на първоучителите!

 

Планираната за разглеждане на 25 октомври тема е обобщение и логичен завършек на информационно-семинарния цикъл „Законово уреждане дейността на народните читалища“ – работен проект на Регионалния читалищен център, обл. Пазарджик, формат - предизвикал интереса на разнолика аудитория, отвъд границите на професионалната рамка. Широкият  програмен набор от разглеждани нормативни документи - от определящите статута на читалищните сдружения и регламинтираните им държавни функции за развитие на културата, просветата, традициите  и социалния живот на местните общности; през регулиращите многообразната им дейност за формиране на гражданско общество от знаещи, можещи и успяващи хора; до тези за полагане в системата на здравословен и безопасен труд, в съответствие с действащото трудово законодателство, даде различни перспективи на тематичния ракурс. Доведе в семинарните зали читалищните мениджъри, специалисти, самодейци, членове; представителите на други културни институти, на училища, на сродни граждански организации, на местната власт и граждани с виждане за образа и ролята на съвременното българско читалище в обществения живот на отделните населени места. Очаква се във финалния семинар да се включат над 60 участника от Регионална читалищна мрежа – Пазарджик, приятели на читалищата и гости от други области.

 

 

 

всички новини